Bestuurlijke waarschuwing: maak meteen bezwaar

bestuurlijke waarschuwing

bestuurlijke waarschuwingHier volgt een waarschuwing voor ondernemers: ‘Maak meteen bezwaar tegen een bestuurlijke waarschuwing van de overheid’.

Rokende gasten, stank, troep voor de deur of geluid waardoor omwonenden niet kunnen slapen en een klacht indienen bij de gemeente of politie. Als ondernemer moet je overlast zoveel mogelijk beperken. Doe je dat niet? Dan loop je risico op een bestuurlijke waarschuwing van de gemeente of politie. Zij kunnen klachten vaststellen en vervolgens een waarschuwing uitdelen.

Vergunning kwijt of dwangsom

Krijg je een waarschuwing voor je kiezen die een sanctie tot gevolg kan hebben, bijvoorbeeld het intrekken van je exploitatievergunning bij een volgende overtreding, en je vindt het onterecht? Maak dan binnen zes weken bezwaar. Doe je dat niet? Dan kan bij een volgende overtreding door de gemeente meteen gehandeld worden: bijvoorbeeld je vergunning intrekken of een dwangsom opleggen.

Meteen handelen bij bestuurlijke waarschuwing

Je kunt feitelijk alleen bezwaar maken tegen een besluit van de overheid, maar sinds mei 2018 kan dat dus ook tegen een bestuurlijke waarschuwing als er een sanctie aan gekoppeld wordt. Maak bezwaar tegen de waarschuwing als je die onterecht vindt. Anders kan de overheid bij een volgende overtreding meteen de sanctie opleggen.

Anita Barada, jurist bestuursrecht

Wil je meer weten over regels van de overheid? Hier vind je antwoord op je vragen.