Blije buren

Op 23 september aanstaande is het Burendag. Een feest dat je samen met je buren viert. In mijn woonplaats vinden in 6 buurten op die dag activiteiten plaats. Van een American party, muzikale middag tot het schoonmaken van de gemeenschappelijke parkeergarage na een barbecue.

Boze buren

Als buurtbemiddelaar, mediator en jurist maak ik dagelijks mee dat het ook anders kan. Buren zijn boos op elkaar. De muziek staat te hard, de struiken hangen over, de bestelbus staat voor het raam, er is een stukje grond ingepikt, de verbouwing is niet gemeld. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gestopt met praten

Vaak hebben deze burenkwesties één ding met elkaar gemeen: de buren praten niet meer met elkaar. Ze bestoken elkaar met e-mails of stoppen briefjes bij elkaar in de brievenbus. Wijkagenten en juristen of advocaten worden ingeschakeld. Dit zorgt meestal alleen maar voor een nog slechtere burenrelatie. Het loopt soms zo uit de hand dat aangiften worden gedaan van mishandeling.

Gesprek

Aan mij dan de taak om de buren met elkaar tot een oplossing te laten komen. Dat is een heuse uitdaging. Een start voor een oplossing is gemaakt zodra beide buren aangeven voor een gesprek met elkaar open te staan.

Oplossen

Burengedoe zal er altijd blijven. Wel heb ik goede hoop dat het buren steeds meer lukt om vanuit gedoe tot oplossingen te komen. Daarvoor is als eerste nodig dat buren met elkaar in gesprek blijven. Burendag is daarvoor in ieder geval een uitstekende mogelijkheid.

Appeltaart

Heb je een kwestie die je met je buren wilt bespreken, grijp dan Burendag aan voor een gesprek. Ikzelf maak een appeltaart en ga op Burendag bij mijn buren langs om ze te bedanken dat mijn kat daar nog steeds welkom is terwijl ze de buurkatten terroriseert door ze te belagen en hun eten op te eten. Voorkomen is beter dan genezen…

Christa Verploeg, senior jurist en MfN registermediator

Heb jij overlast van je buren? Ons stappenplan helpt je hierbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties (2)

 • R.janzen |

  Ook hier geen buren dag . Ben de probleven ook zat . Van inbraak en oplichting van eerde buurtfeest door de buurvrouw.ze wou nu weer een vergoeding aanvragen.ze vroeg mij ik zij nee werk daar niet aan mee.die het geld op streek. Maar ook veel last van piep tonen van de zogenaamde katten verjagen. Mn dochter die steeds met hoofdpijn loopt en 4 keer flauw gevallen .we horen steeds die piep toon . Woningbouw zecht niks te kunnen doen politie zecht alleen een oplosing is via civiele procedure .buurt bemiddeling bij gehad .daar wouden ze niet aan mee werken . Maar zelf wel bepalen dat ik me aan moet passen aan hun .omdat ze vinden dat zij er eerder wonen dan ik met Mn kinderen. Nee

  • DAS |

   Beste heer of mevrouw Janzen,
   Wat vervelend dat u slechte ervaringen heeft met uw buren. Mocht u meer willen weten over uw positie, dan kunt u zaterdag 30 september in een van onze vestigingen terecht voor gratis advies. Hier vindt u meer informatie: https://www.dasevents.nl/openhuis/