Boetes in het buitenland: milieuzones zorgen voor veel verkeersboetes

Milieuzones waar je niets vermoedend inrijdt in het buitenland en waarvoor je vervolgens bij thuiskomst je portemonnee moet trekken. Weg vakantiepret. Prachtige foto’s van een mooie Italiaanse of Spaanse stad. Tja……jij staat er ook goed op. Het overkomt vele Nederlanders. Een boete voor het inrijden van een autovrije zone. Vooral in Italië en Spanje. Ook zorgen de tolregelingen en milieuvignetten nog voor veel onduidelijkheid.

Milieuvignetten

De milieuvignetten zijn goed voor een hoge score bekeuringen. Voornamelijk in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Reizigers vragen het vignet niet of niet tijdig aan of registreren zich niet of niet tijdig op de website van het betrokken land. Het is belangrijk dat je het bewijs dat je een dergelijk vignet hebt aangeschaft enkele jaren bewaart. Dat geldt met name in Hongarije ter voorkoming van problemen enkele jaren later. En let op: ook in sommige Franse steden zijn milieuvignetten verplicht. Bereid je dus goed voor. Ik zeg het maar vast.

Duitsland op 1

De meeste overtredingen die bij ons gemeld worden zijn echter nog steeds snelheidsovertredingen. Dat is in elk land wel aan controle en vervolging onderworpen. Maar uit welk land krijgen wij nu de meeste meldingen van verkeersboetes? Onze top 5:

 1. Duitsland
 2. België
 3. Italië
 4. Frankrijk
 5. Zwitserland

Reis jij met de auto naar een buitenlandse bestemming? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de regels over tolheffing, vereiste milieuvignetten en milieuzones in het vakantieland, maar ook in de landen die je met de auto doorkruist. Dat kan je een hoop ellende besparen.

Meer weten over het incasseren van buitenlandse verkeersboetes? Je leest het op onze site.

Reacties (4)

 • Ren? van de Grint |

  Ik mis in dit bericht de juist zo handige handige links naar de websites van (desnoods alleen) de top 5 landen, zodat je daar kunt lezen wat je plichten zijn met betrekking tot de milieuzones/-heffingen. Dat scheelt weer zoekwerk.

 • Remco Nijhuis |

  In de praktijk is het erg lastig om aan betrouwbare en actuele informatie te komen over de milieuzones, ook bij de ANWB. Ik ga vaak met een oldtimer-bus naar het buitenland en soms gelden daarvoor vrijstellingen, maar vaak kost het veel speurwerk om erachter te komen hoe dat geregeld is. Dat geldt overigens in Nederland ook. In Rotterdam kun je de uitzondering niet zien op de borden en in Utrecht moet je een (gratis) eenjarige vrijstelling aanvragen bij de gemeente. Voor een toerist zal dat ook lastig te vinden zijn.