Cadeaubon: hoe zit het met de geldigheidsduur?

cadeaubon

cadeaubonWat moet je geven aan iemand die zegt alles al te hebben? Dan is een cadeaubon een goed alternatief. Een cadeaubon koop je makkelijk via internet of in de supermarkt. Heel handig. Zeker als je geen tijd hebt om uitgebreid op zoek te gaan naar een passend cadeau.

Houdbaarheidsdatum

De cadeaukaarten of cadeaubonen zijn er in verschillende vormen. Denk aan kortingskaarten, of kaarten die alleen om te wisselen zijn bij een winkelketen of bij verschillende winkelketens. En de kaarten vertegenwoordigen een waarde. Maar let wel op: de kaarten hebben niet allemaal dezelfde houdbaarheidsdatum. Als de cadeaubon of –kaart  over de datum is, dan is deze ook meestal niets meer waard.

Verlopen cadeaubon weggooien?

Gooi een verlopen cadeaubon niet weg. Sommige winkelketens doen niet al te moeilijk als je met een verlopen kaart komt aanzetten. Vaak kan er nog wel met de kaart worden betaald, wordt de datum verlengd of krijg je een alternatief aanbod. Houd er wel rekening mee dat men hiertoe niet verplicht is.

Kaarten met keurmerk

Check bij aankoop van een cadeaubon eerst de voorwaarden die gelden. Een cadeaubon of -kaart moet na de aankoop minimaal een jaar geldig zijn. Aanbieders van kaarten die aangesloten zijn bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten hanteren een minimale geldigheidsduur van twee jaar voor kaarten in natura en drie jaar voor kaarten die om te wisselen zijn voor aankopen. Voorbeelden van kaarten in natura zijn een kaart voor een saunabezoek of een hotelovernachting.

Regeltjes

Staat er op de kaart geen datum of geldigheidsduur en wordt er niet verwezen naar voorwaarden die van toepassing zijn? Dan is de cadeaubon of -kaart onbeperkt geldig. Wordt er wel een uitgiftedatum vermeld? Dan is de kaart minimaal vijf jaar geldig. Of zoveel korter als op de kaart of in de voorwaarden staat, maar nooit minder dan een jaar.

Olav Wagenaar, senior adviseur Corporate  Communicatie

Heb je een probleem met een product of dienst? Download dan onze gratis informatiegids Aankopen.