Datingsites: niet goed, date terug

De kroeg, de sportclub, maar ook het werk blijken ideale plekken te zijn om de ware liefde te vinden. Maar als jouw liefde daar niet rondloopt, wat doe je dan? Je kan je inschrijven bij een datingsite. Er zijn datingsites voor hoger opgeleiden, voor stedelingen, voor natuurliefhebbers, ga zo maar door. Inschrijven is makkelijk gedaan. Maar vergeet niet dat er kosten aan verbonden zijn, want je sluit immers een abonnement af. Wat zijn de regels? Hoe lang zit je aan het abonnement vast en geldt er een opzegtermijn? En als je niet tevreden bent, kan je dan eerder opzeggen?

Beter zicht op kosten

Datingsites zijn door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt voor het feit dat de informatie op hun site niet duidelijk was. ACM heeft ervoor gezorgd dat acht grote datingsites de voorwaarden van het lidmaatschap op hun websites beter aangeven. De consument krijgt zo een beter zicht op kosten van een lidmaatschap, wat je ervoor krijgt en hoe je kunt opzeggen. Want ja, als je jouw grote liefde gevonden hebt, dan wil je wel makkelijk van je lidmaatschap af. Heus niet leuk voor je nieuwe liefde als je nog verplicht twee maanden je abonnement moet uitzitten en nog allerlei verzoeken krijgt.

Twee belangrijke rechten

Wat mag je nu eigenlijk verwachten als je lid bent van een datingsite? Kijk, dat je geen twee jaar garantie krijgt op je nieuwe liefde mag duidelijk zijn en van ongeopend retour zenden is ook geen sprake. Maar wat mag je wel verwachten? Je gaat tenslotte een overeenkomst aan. Welke rechten heb je dan als consument? Ik zal twee belangrijke rechten noemen. Ten eerste heb je op grond van de wet recht op maximaal een maand opzegtermijn als je een lidmaatschap voor onbepaalde tijd hebt afgesloten. Dit komt overigens niet vaak voor. Je sluit namelijk meestal eerst een lidmaatschap voor een bepaalde periode af, vaak een jaar, wat daarna stilzwijgend wordt omgezet in een lidmaatschap voor onbepaalde tijd. Dan kun je het lidmaatschap dus ieder moment opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Ten tweede heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Bedenktijd voor je date krijg je natuurlijk niet, maar wel gelegenheid om na te denken of je het lidmaatschap daadwerkelijk wil. Zie je het toch niet zitten om je in te schrijven, dan kun je dat kosteloos terugdraaien binnen 14 dagen na je inschrijving.

Zo duidelijk als de datingsites de informatie nu op hun sites delen, zo duidelijk hoop ik dat de liefde voor jou in zicht komt. Happy Valentine.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Meer weten over aankopen? Hier vind je informatie.