De gebeten hond

Door

In de politiek gaan de vingers de lucht in voor een verbod op het fokken van vechthonden. Dat was onlangs in het nieuws. Fokkers zouden met name pitbulls en staffordshire-bullterriërs zo sterk en agressief mogelijk willen maken. Mij valt op dat we sinds de zomer veel meldingen van bijtincidenten krijgen waar dit soort honden bij betrokken zijn. Meldingen van honden- en katteneigenaren waarvan hun hondje of kat ernstig verwond is door een zogenaamde vechthond. Of nog erger: doodgebeten. Het zijn zeer emotionele verhalen. De baasjes zijn vaak helemaal overstuur. De krachtige honden kunnen vanzelfsprekend meer schade veroorzaken dan kleine honden. Als een Chihuahua een andere hond bijt, is er vaak niet zoveel aan de hand.

Discussie

In veel gevallen hebben de baasjes de vechthonden niet aangelijnd of niet onder controle. Ik maak geregeld mee dat de afhandeling van dit soort zaken niet altijd eenvoudig is, omdat er een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid. Helemaal als beide honden loslopen of er op eigen terrein een bijtincident voorvalt.

Hoge kosten

Discussie ontstaat niet alleen over de aansprakelijkheid maar ook over de kosten. Namelijk welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking? Vaak moeten de eigenaren van de verwonde honden of katten eerst veel kosten maken voor behandeling, terwijl niet zeker is of de hond of kat de aanval overleeft. Soms komen ze alsnog te overlijden. Dan is het nog een heel gedoe om alle kosten vergoed te krijgen. Ik hoor veel het verweer dat er disproportioneel hoge kosten zijn gemaakt om de gewonde hond of kat nog te genezen terwijl vooraf mogelijk al duidelijk was dat herstel niet echt te verwachten was. Dat is voor de eigenaar van de gedode hond of kat natuurlijk verschrikkelijk.

Dagwaarde

Juridisch gezien is een dier in de basis een zaak. Dit betekent dat de schade juridisch gezien op basis van “dagwaarde” zou moeten worden afgehandeld. Toch wordt de laatste tijd steeds vaker de daadwerkelijke schade vergoed in plaats van de geringe dagwaarde. Ik vind dat een goede ontwikkeling. In sommige gevallen lopen de kosten in de duizenden euro’s en moeten de gedupeerde baasjes zelfs een lening afsluiten om de medische kosten te betalen. Dat is niet niks naast alle emotionele schade.

Advies

Ik adviseer slachtoffers om  altijd getuigen aan te spreken die het bijtincident gezien hebben en hun gegevens te vragen. En laat kinderen niet zomaar honden aaien. Het is verstandig om als eigenaar van een hond een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Roy Kwant, juridisch medewerker