Deeleconomie: online delen, de risico’s in kaart

Van vakantieadres tot boormachine en van thuismaaltijd tot particuliere taxiritjes. We huren, lenen en delen tegenwoordig bijna alles via online platforms. De opmars van de deeleconomie lijkt niet te stuiten, maar wat zijn de risico’s eigenlijk?

Opzicht niet gedekt

‘Ik weet ook niet wat er precies fout ging’, zegt Jop beduusd. Jop had via een online platform de decoupeerzaag van Karel geleend, die vier straten verderop woont. ‘Ik was een geboortebord aan het zagen en opeens rook ik een brandlucht. Uiteindelijk bleek dat ik de motor had opgeblazen. Ik mag van geluk spreken dat ik al mijn vingers nog heb’. Karel is minder blij. Zijn hagelnieuwe decoupeerzaag is onherstelbaar beschadigd. En dat terwijl hij louter iets goeds wilde doen voor de gemeenschap. Jop blijft positief. ‘Ach Karel, ik ben WA-verzekerd, dus het is alleen maar een kwestie van papierwerk’. Een aantal dagen later belt de verzekeraar. De schade is niet gedekt op de polis vanwege de opzichtclausule. ’Ik begrijp er niets van. Opzicht. Wat is dat eigenlijk?’, vraagt Jop.

Schade

Ik leg Jop uit dat er sprake is van opzicht als je als verzekerde een zaak van iemand anders feitelijk onder je hebt en gebruikt, bijvoorbeeld de decoupeerzaag van Karel. Dat de verzekeraar geen dekking biedt, is logisch. Het is tenslotte niet jouw eigendom wat je hebt verzekerd. Ook de inboedelverzekering biedt geen uitkomst. De dekking houdt namelijk op bij beschadigingen die ontstaan buitenshuis. ’Begrijp ik nu goed dat ik de schade zelf aan Karel moet vergoeden?’, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Inderdaad, dat heeft Jop goed begrepen.

Maar wat als Jop zijn vingers was kwijtgeraakt omdat de decoupeerzaag gebrekkig was? En wat te denken aan de schade aan zijn werkbank? Wanneer het uitgeleende goed schade veroorzaakt aan eigendommen van derden dan is dat meestal wel gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar. Bovendien kan er dan sprake zijn van productaansprakelijkheid. Dat wil zeggen als het product zelf niet veilig gebruikt kan worden. In dat geval is het altijd te adviseren direct te schakelen met je verzekeraar en contact op te nemen met een jurist. Zeker als er sprake is van letselschade.

Verandering op komst

Lang verhaal kort: uitgangspunt is dat schadeverzekeringen uitgaan van bezit en niet het ‘gebruik’. Denk aan je huis, je inboedel, je auto. Door de deeleconomie vervagen deze grenzen, met als ongewenst gevolg dat je als deelnemer van de deeleconomie meestal niet verzekerd bent als er schade ontstaat. Inmiddels heb ik begrepen dat veel verzekeraars om tafel gaan met de online platforms. Het lijkt er tenslotte niet op dat de deeleconomie een tijdelijk crisisverschijnsel is. Delen en huren is van alle tijden, maar internet en sociale media maken het veel gemakkelijker vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Daarbij is het de taak van verzekeraars om producten te leveren die passen in deze tijdsgeest. Inmiddels zijn er al een aantal verzekeraars die een speciaal product op de markt hebben gebracht : de leenverzekering.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond