Deurwaarder veilt huiskat : zielig of terecht?

Deze week stond de Dierenbescherming op haar spreekwoordelijke achterpoten. Een deurwaarder in Zoetermeer kondigde namelijk aan dat hij de raskat van een familie met geldproblemen zou gaan veilen. ‘Zo’n kat behoort tenslotte tot de vermogenspositie van de schuldenaar’, aldus de deurwaarder. ‘Hij kan zomaar honderden euro’s opleveren.’ ‘Onetisch en een kille redenering van de deurwaarder’, zo vindt de Dierenbescherming. ‘Het gaat om een levend dier, dat kun je niet zoals een koelkast doorverkopen!’

Schande

Binnen een paar uur verspreidt het nieuwsbericht over het witte poezenbeest wat onder de hamer gaat, zich als een lopend vuurtje. Nederland leeft massaal mee met het gezin dat haar geliefde huisdier moet missen. ‘Schande!’, zo luidt de gemiddelde opinie van het volk. Enige tijd later komt het bericht binnen dat het veilen van de kat van de baan is, zonder opgaaf van reden. Poekie de raskat is gered! Tot grote opluchting van de Dierenbescherming en natuurlijk met name zijn baasjes.

Levend dier met eigenwaarde

Hoewel het veilen van een dier een hoog zieligheidsgehalte kent, komt het in de praktijk vaker voor dan je misschien verwacht. Denk hierbij niet alleen het veilen van een raskat, maar bijvoorbeeld ook aan fokhonden of paarden. En of het nu hartverscheurend is of niet, een deurwaarder is gerechtigd beslag te leggen op je huisdier, eventueel gevolgd door een veiling.  Ook al wordt een dier  sinds 1 januari 2013 juridisch niet meer gekwalificeerd als zaak. De wetgever heeft echter bepaald dat de wettelijke artikelen omtrent zaken wel van toepassing blijven op dieren, wat beslag dus mogelijk maakt. Zeker als het dier een financiële waarde vertegenwoordigt.  ‘Het is echt jammer dat een dier zo gezien wordt’, zegt de woordvoerder van de Dierenbescherming. ‘Het is niet meer van deze tijd om alleen maar naar de financiële waarde te kijken. Het gaat om een levend dier, met eigenwaarde.’

Financiële waarde

Stel dat er beslag is gelegd op je huisdier en je kunt de vordering nog steeds niet betalen, dan kan de deurwaarder je huisdier dus te koop aanbieden. En hoe begrijpelijk het standpunt van de Dierenbescherming ook is, het mag dus wel. Je kunt je echter wel afvragen of het zinvol is voor een deurwaarder om beslag te leggen, of een huisdier te veilen. Veel huisdieren vertegenwoordigen tenslotte geen of weinig financiële waarde, zodat een beslag of veiling weinig tot niet zal bijdragen aan het doel van de deurwaarder, namelijk het voldoen van de schuld. Toch zijn er genoeg (huis)dieren die wel een significante financiële waarde vertegenwoordigen. Een raskat kan inderdaad honderden euro’s opleveren, om nog maar niet te spreken over de financiële waarde van fok- en/of sportpaarden.

Strafbaar

Het is overigens strafbaar om, na de beslaglegging, je huisdier snel onder te brengen bij vrienden of familie. Veel baasjes denken zo de dans nog te kunnen ontspringen, maar niets is minder waar. Is het beslag eenmaal gelegd? Dan mag je geen zaken aan de boedel onttrekken. Doe je dat wel? Dan riskeer je een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of een hoge geldboete.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

Reacties (5)

 • Yvonne van Zanten |

  Een huisdier valt onder levende have, een dier kun je toch niet veilen, je verkoopt de kinderen van die mensen toch ook niet

 • Robert van der Waal |

  Ik vind het volkomen terecht dat als iemand w?l geld heeft om een duur huisdier aan te schaffen en geen geld heeft om schulden te betalen dat dan dat huisdier verkocht word. De aanschaf van dat dier is (mede) de oorzaak van de schuld! Men dient geen dure dingen aan te schaffen als daar geen geld voor is!

 • Robert van der Waal |

  Ik vind het heel normaal dat als iemand iets duurs koopt waar hij of zij eigenlijk geen geld voor heeft dat dat dan verkocht kan worden! Het gekochte is (mede) de oorzaak van de schuld. Geen geld? Geen dure zaken kopen! Een goedkope kat is vaak nog liever dan een dure, (vaak gratis) die vaak alleen maar een statussymbool is en dan ook nog een status die men zich niet kan permitteren!

 • Paul de Meijer |

  Als onze roodharige kater het woord ‘Teek’ hoort is hij voor langere tijd vertrokken want dan weet hij dat wij kijken of hij geen bezoek van een teek heeft gehad.
  Als ik wij 1x per jaar ‘dierenarts’ zeggen, is hij ook vertrokken en komt voorlopig niet naar huis.
  Nu nog het woord ‘Deurwaarder’. Komt hij misschien wel helemaal niet meer naar huis en dan……………….

 • C.Bruntink |

  Misschien kun je je kat dan beter gaan leasen. Zou je dan nog aftrek kunnen krijgen bij de belastingdienst?
  Wat betreft de deurwaarder: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”.