Echtscheidingsmediation: hoe verloopt het eerste gesprek?

Door
DAS

Als alles benoemd en besproken is, kun je pas tot goede afspraken komen. Tenminste, zo denk ik erover. Scheiden is emotioneel en vaak complex. Er spelen verschillende belangen een rol. Het is een zeer ingrijpend proces, helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Ik vind het belangrijk om een scheiding goed te begeleiden. Je moet de belangen van beide partijen behartigen, de toekomstige ex-partners begeleidden op juridisch, relationeel en emotioneel vlak.

Op gemak stellen

Voor mensen die gaan scheiden is het vaak een hele stap om je persoonlijke situatie te bespreken. In het eerste gesprek probeer ik daarom altijd een sfeer te creëren waarin zij zich op hun gemak voelen. In dat eerste gesprek vraag ik wat cliënten van mij verwachten. Ik doorloop de hele procedure en leg uit wat mijn rol daarin is. Tijdens dit gesprek besluiten cliënten of zij met mij in zee willen.

Zaken in de gaten houden

Cliënten zijn altijd erg benieuwd wat ik allemaal voor ze kan doen. Ik leg daarbij uit dat het hun eigen scheiding betreft en dat zij vooral zelf ook veel moeten doen. Daarnaast vinden mijn cliënten het wel erg fijn dat ik wat meer ben dan alleen een mediator die op gespreksniveau de zaken in de gaten houdt. Ik heb een financieel juridische achtergrond en kan cliënten inhoudelijk informeren over zaken betreffende de eigen woning en pensioenen bijvoorbeeld. Ik stel ook zelf het uiteindelijke convenant op.

Eerst de overeenkomsten dan de verschillen

Na het eerste gesprek geef ik mijn cliënten vaak opdrachten mee. Als je vraagt aan beide toekomstige ex-partners om los van elkaar zaken op papier te zetten, blijkt uit de praktijk vaak dat ze beiden hetzelfde denken over bepaalde zaken. Zeker als het de kinderen betreft. Je kunt beter eerst de overeenkomsten benoemen voordat je de verschillen gaat bespreken. Dat werkt in mijn ogen het beste. Je moet uiteindelijk tot afspraken komen waar beiden zich in kunnen vinden.

René Kraan, MfN/NMI (Familie) Registermediator en werkzaam voor DAS Scheidingshulp

Meer informatie over DAS Scheidingshulp? Maak gratis kennis met een mediator.