Vliegvakantie: let op de regels voor bagage

Door
DAS

Wie kent het niet, een jaar hard werken en uitkijken naar een heerlijke vakantie. Voor de een kan dat twee weken op een wit strand met een blauwe zee zijn, voor de ander een vijfdaagse stedentrip naar New York.  Hoe dan ook, bagage gaat mee. En dan is er een verschil tussen handbagage en ruimbagage. Handbagage, het woord zegt het eigenlijk al, is de bagage die je zo (aan je hand) met je meeneemt het vliegtuig in. De ruimbagage is de bagage die vaak in grote koffers of grote reistassen zit en een behoorlijk aantal kilo’s weegt.

Veranderingen

De afgelopen jaren zijn er nogal wat veranderingen geweest in het betalen van een vergoeding voor het meenemen van bagage. Voorheen boekte je een ticket en kon je aankomen op het vliegveld met twee grote koffers. Deze werden  zonder problemen geaccepteerd en kon je inchecken. Tegenwoordig gaat die vlieger niet meer op: je moet vooraf bij het boeken van je reis of ticket aangeven wat je aan bagage meeneemt. Doe je dat niet en je neemt toch een koffer mee als ruimbagage? Dan loop je tegen behoorlijke kosten aan bij het inchecken. Vaak sta je dan voor een verdubbeling van de kosten voor bagage.

Streng

De maatschappijen worden veel strenger in de handhaving van de regels voor handbagage. Waar je voorheen nog vaak weg kon komen met handbagage die net buiten de maximale afmetingen en/of gewicht viel, mag je nu verwachten dat deze onder ruimbagage valt en je dus voor hoge kosten komt te staan. Omdat de vliegtuigmaatschappijen verschillende regels hanteren voor handbagage kan je ze het beste nalezen op hun website. Als je als reiziger niet goed oplet bij het boeken wat je aan bagage wilt meenemen, word je daar voor teruggefloten op het vliegveld bij inchecken.

Mijn tip: kijk goed naar de kosten van het meenemen van bagage. Het kan namelijk zo zijn dat je voor twee stuks lichtere bagage minder betaalt dan 1 stuk zware bagage.

Mariska van Dorp, medewerker adviesdesk

Bagage verloren, beschadigd of vertraagd? Lees op onze site wat je kunt doen.