Einde internetoplichting in zicht?

Op 20 juli 2016 pleitte ik er al voor in mijn blog: je geld terugkrijgen na internetoplichting moet makkelijker worden. Nog even en dan is het zover. De naam-rekeningnummercheck wordt over alle banken uitgerold.

IBAN

Voor diegene waar nog geen lampje gaat branden: vroeger kon een overschrijving alleen worden gedaan als de naam van de rekeninghouder en het rekeningnummer overeen kwamen. Met de invoering van IBAN is die check vervallen en werd het voor (internet)oplichters makkelijker om mensen op te lichten. Men deed zich dan voor als een ander persoon of vervalste het rekeningnummer op een factuur.

Bescherming

De banken gaan nu weer een naam-nummercheck invoeren, de zogenoemde IBAN-naam check. Bij internetbankieren en mobiel bankieren wordt de naam van de begunstigde die wordt ingevoerd bij een overboeking gecontroleerd. De check helpt bankklanten om zichzelf te beschermen tegen fraude met rekeningnummers en verkeerde overboekingen te voorkomen.

Check

Let wel op! De IBAN-naam check geeft een foutmelding als de naam en het rekeningnummer niet overeenkomen. Geef je dan toch de betaling akkoord, dan wordt deze wel verwerkt. Je moet dus blijven opletten.

Dennis Heemstra, jurist