Examenuitslag: wanneer kun je bezwaar maken?

examenuitslag

examenuitslagVandaag is de dag. Mijn zoon heeft eindexamen gedaan en we wachten met spanning op de examenuitslag. Hij wordt tussen 12.00 en 14.00 uur gebeld. We gaan uit van het positieve maar het wordt spannend.

Mijn zoon had voor een aantal examens te weinig tijd om het af te krijgen. Gewoon omdat het veel examenstof was. Maar wat als bijvoorbeeld de deur van de zaal niet op tijd open gaat of er is veel lawaai op de gang? Kun je dan met succes bezwaar maken tegen de examenuitslag? Ik vraag het mijn collega Marjolein Hofman- Kremer, senior jurist onderwijsrecht.

Stel er is lawaai in de omgeving tijdens het maken van een examen, zoals hoorbare gesprekken. Kun je dan met succes bezwaar maken?

Marjolein: In het examenreglement staat dat de school faciliteiten moet bieden voor een rustige examenomgeving. Van ieder examen moet een verslag worden gemaakt. Iedere handeling die voor en tijdens het examen wordt gedaan, moet hierin worden opgeschreven. Als daaruit niet blijkt dat er herrie is geweest waar iemand last van kon hebben, dan wordt dat als ‘waar’ aangenomen. Het verslag is een officieel document die door meerdere mensen moet worden ondertekend. Wordt in het verslag niet vermeld dat er geluidsoverlast was? Dan zal je bezwaar waarschijnlijk worden afgewezen.

Kun je bezwaar maken als de examens bijvoorbeeld te laat worden uitgedeeld?

Marjolein: De school moet ervoor zorgen dat de leerlingen tijdig hun plek kunnen bereiken en zich op hun gemak kunnen installeren. Dit staat niet in het officiële examenreglement, maar is een goed gebruik. Ook hier geldt: wat in het verslag staat is leidend. Maar vind je dat de school zich niet heeft gehouden aan bepaalde voorschriften, ze heeft overtreden of helemaal niet heeft toegepast? Dan heeft een bezwaar zeker zin. Helemaal als er andere leerlingen of leraren zijn die dat kunnen bevestigen. Raadpleeg altijd eerst het examenreglement van je school, maar ik hoop dat het allemaal niet nodig is en je glanzend bent geslaagd.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie