Geen pottenkijkers bij ontslag

Komen de medewerkers van Christine le Duc in hun hemd te staan? Dat is de vraag nu de winkelketen dertien winkels gaat sluiten. ‘Vakbond CNV is bang dat de reorganisatie bij de erotiekketen Christine le Duc achter gesloten deuren afgehandeld wordt’, viel op Nu.nl te lezen. Volgens een woordvoerder van de vakbond kleedt het bedrijf de eigen medewerkers uit. Maar waar gaat het nu precies om?

Gedwongen ontslagen

De CNV is bang dat er gedwongen ontslagen gaan vallen ondanks dat het bedrijf zelf heeft voorgenomen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De winkelketen sluit dertien winkels. Dat is de helft van de 26 winkels die ze hebben en het kost veertig arbeidsplaatsen. De helft van de medewerkers in de winkels vliegt er dus uit.

Sociaal plan

Waar is de CNV nu zo boos over? Het gaat hier om de regels die je moet toepassen bij een reorganisatie en eventueel een collectief ontslag. Als je als werkgever 20 of meer werknemers wilt ontslaan is de Wet Melding Collectief Ontslag van toepassing en moet je dit verplicht melden bij de bonden. Het maakt niet uit hoe de werkgever het ontslag regelt: via het UWV, de rechter of met wederzijds goedvinden. De werkgever moet zich wel houden aan de wettelijke regels voor collectief ontslag. De bonden staan voor hun leden. Zij willen een mooi aangekleed sociaal plan. Wat Christine le Duc wil is niet duidelijk. Maar openheid in de zaak geven past niet bij de winkelformule. Christine wil blijkbaar geen pottenkijkers en wil de reorganisatie binnenskamers houden. Althans dat suggereert het nieuwsbericht.

Voorwaarden zelf bepalen

Reden dat Christine le Duc het liefst de bonden buiten de deur houdt is dat zij dan zelf kan bepalen onder welke voorwaarden werknemers vertrekken door, in plaats van met de vakbonden, met de Ondernemingsraad (OR) een sociaal plan te sluiten. Met OR gesloten sociale plannen zijn vaak wat magerder, maar hebben dan daardoor ook vaak wel net wat minder kracht. Een rechter kan, als een werknemer dat sociaal plan daar aan de orde stelt, sneller voorbij gaan aan de voorwaarden die in een dergelijk sociaal plan zijn opgenomen dan in het geval van een sociaal plan dat is gesloten met vakbonden. Blijkbaar wil Christine le Duc pottenkijkers buiten de deur houden om onder de preventieve toets van het UWV of de cao-commissie uit te komen. Blijft de vraag overeind staan: waarom? Speelt zij liever met de eigen werknemers dan met de vakbonden?

Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht

Meer weten over ontslag? Ga naar onze website Alles over ontslag.

Niet verzekerd en hulp nodig bij ontslag? Kijk op Flexx van DAS naar de mogelijkheden.