Gemeenschap van goederen: niet meer vanzelfsprekend

Door
DAS

Afgelopen weekend vertelde een vriendin mij honderduit over de planning van haar huwelijk. Voor mij, naast het enthousiast aanhoren van de verhalen, ook een momentje van beroepsdeformatie. Trouwen doe je vanaf 1 januari 2018 namelijk niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Ik stelde haar dan ook de vraag: ben jij het eens met de overheid, past ‘automatisch’ trouwen in gemeenschap van goederen niet meer bij deze tijd?

Beperking

Per 1 januari 2018 is de ‘Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap’ in werking getreden. Dat betekent dat je vanaf die datum niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Bij  huwelijken en geregistreerd partnerschappen geldt vanaf 1 januari 2018 een beperkte gemeenschap van goederen.

Privé vermogen

Concreet houdt dit in dat het vermogen, de schulden, schenkingen en erfenissen die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd privé blijven. Ook als een van de partners al een eigen onderneming had, blijft deze privé. Wie erfenissen en schenkingen juist wel met elkaar wil delen, kan dit in de huwelijkse voorwaarden opnemen. Het vermogen en de schulden die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan, worden wel gemeenschappelijk en vallen dus buiten de nieuwe wet.

Belangrijke bezittingen


Mocht er een scheiding volgen, dan moeten beide partners aantonen welke bezittingen van hen zijn. Van belangrijke bezittingen kan daarom een beschrijving  van ‘aanvangsvermogens’ in de huwelijkse voorwaarden worden opgenomen. Gebeurt dit niet en is er geen bewijsmateriaal zoals facturen? Dan moet er misschien alsnog gedeeld worden, net als bij een gemeenschap van goederen.

Als vanouds

Mijn vriendin is op dit moment met haar hoofd bij de jurk en het regelen van de locatie. Maar vroeg of laat moet ook zij samen met haar aanstaande bewust gaan nadenken over de vraag: willen wij trouwen volgens de huidige wet, of niet? Mocht zij als vanouds toch in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, dan blijft deze mogelijkheid bestaan. Het is dan wel noodzakelijk om dit af te spreken in de huwelijkse voorwaarden.

Michèle Brands, medewerker Adviesdesk