Gigantische korting op je keuken? Lees goed de kleine lettertjes

Mensen die van plan zijn een keuken te kopen wil ik waarschuwen: wees voorzichtig als je een forse korting aangeboden krijgt. Keukenverkopers houden er soms agressieve verkooptechnieken op na.  Lees dan ook goed de kleine lettertjes van de overeenkomst die je van plan bent te tekenen.

Over de streep

Keukenleveranciers bieden vaak gigantische kortingen aan, oplopend tot soms zelfs 50 procent. Een dergelijk aanbod geldt vaak alleen die dag en je wordt verzocht een formulier te tekenen om de korting veilig te stellen. Mensen worden daardoor vaak over de streep getrokken om toch een overeenkomst te tekenen. De verkoper wijst er echter niet op dat in de kleine lettertjes staat dat je, weliswaar, onder de overeenkomst uit kunt, maar alleen als je annuleringskosten betaalt. Die annuleringskosten kunnen oplopen tot 30 procent van het aankoopbedrag. Niet gering dus.

Spijtkopers

Het is niet altijd makkelijk om onder de annuleringskosten uit te komen, omdat de keukenleveranciers precies weten hoe het werkt. Feitelijk word je verleid om onder valse voorwendselen een voorlopig koopcontract te tekenen met de nodige kosten als je alsnog wilt annuleren. Sommige hebben hun leven gebeterd en hanteren een bedenktijd van 48 uur. Binnen die termijn kunnen ‘spijtkopers’ alsnog kosteloos annuleren. Als koper heb je zelf altijd een onderzoekplicht. Teken dus nooit zomaar een overeenkomst en lees goed wat er in staat en laat bevestigen dat je kosteloos kunt annuleren zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan. Als je onder druk een impulsaankoop doet, ben je nog niet gevrijwaard van bovengenoemde onderzoekplicht.

Dooddoener

Het is misschien een dooddoener, maar koop alleen een keuken als je het geld daarvoor hebt of als je al bevestiging hebt van een bank dat je het bedrag kunt lenen.  Meestal is de reden dat iemand toch van de koop af wil dat ze de financiering niet rond krijgen bij de bank of het geld toch niet op de spaarrekening hebben staan. Het is veelal het financiële aspect waardoor de consument van de koop af wil.

Dennis Heemstra, jurist contractueel recht

Waar moet je op letten bij de aankoop van een keuken? Bekijk onze checklist.