Glimmende velgen van duistere kwaliteit

De laatste tijd is er weer de nodige aandacht voor online aankopen. Aankopen via webshops, Marktplaats of veilingsites, vaak gaat het goed maar lang niet altijd. Wat kan je doen als je het idee hebt dat de verkoper een ondeugdelijk product heeft verkocht?

Gebrek

Als er een gebrek naar boven komt binnen zes maanden na aankoop, dan wordt er vanuit gegaan dat het product vanaf het begin niet deugde. De verkoper zal dan voor herstel moeten zorgen. En als het herstel niet meer mogelijk is, moet je gewoon een nieuw product krijgen. Maar als je via een veilingsite koopt is dat minder makkelijk vast te stellen, want wie is de verkoper?

Velgen

Ik zal je een voorbeeld geven van een zaak waar die vraag werd voorgelegd aan de rechter. Via een bekende veilingsite werd een stel lichtmetalen velgen  van een bekend automerk aangeboden. De velgen bleken echter van inferieure kwaliteit en al helemaal niet gemaakt door de bouwer van luxe auto’s zoals werd beweerd. De veilingsite gaf aan alleen maar een bemiddelende rol te hebben gespeeld. Volgens de rechter was de veilingsite de verkoper, omdat uit de advertentie niet kon worden opgemaakt dat de veilingsite geen verkoper was. Een verwijzing naar de algemene voorwaarden mocht dit online veilinghuis evenmin helpen. De veilingsite is dus de verkoper bij wie geklaagd moet worden.

Oneerlijke handelspraktijken

De  veilingsite verweerde zich nog door te zeggen dat de koper niet naar de bezichtiging was gekomen. Ook dat argument veegde de rechter van tafel. De rechter oordeelde dat er sprake was van ‘oneerlijke handelspraktijken’. De koper mocht afgaan op de juistheid van de mededeling. Door te vermelden dat de velgen van een met naam genoemde autobouwer zijn, was er dus sprake van een leugen. Daar hoefde de koper geen rekening mee te houden. De koop werd ontbonden en het online veilinghuis moest de aankoopkosten, veilingkosten én de kosten van het monteren van de velgen betalen.

Aanspreken

De koper kon in dit geval het online veilinghuis aanspreken. Dat is uiteraard vele malen makkelijker dan degene die de velgen heeft aangeboden, omdat je daar vaak de gegevens niet van hebt of omdat die in het buitenland woonachtig kan zijn.

Olav Wagenaar, adviseur communicatie

Meer weten over online aankopen? Download onze gratis informatiegids Aankopen.