Help! Je vakantieadres staat onder water

Je zou maar een vakantie geboekt hebben naar Duitsland of België. Het schattige vakantiehuisje is onbereikbaar geworden door de aanhoudende regenval en modderstromen. Als het dorp, hotel of vakantiehuisje onbereikbaar is, dan kun je kosteloos annuleren. Ook wanneer het vakantiehuisje zelf is ondergelopen. De verhuurder van het vakantiehuisje kan dan immers de overeenkomst niet meer nakomen. Of je kosteloos kunt annuleren hangt echter van de specifieke omstandigheden af. Een reisorganisatie kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor iets onvoorspelbaars als het weer. Bij tegenvallende weersomstandigheden kun je dus niet zonder meer je kosten van je vakantie terug vragen.

Redenen om reis te annuleren

Maar in welke situaties kun je een geboekte reis dan wel kosteloos annuleren en krijg je je reissom terug? Een vraag die mij veel gesteld wordt. In de volgende situaties kun je meestal kosteloos annuleren en heb je recht op teruggave van je geld. Ik zet ze voor je op een rij:

 1. Overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naast familielid of overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie je zou verblijven
 2. Medisch noodzakelijke ingreep die jij, jouw partner of kind moet ondergaan
 3. Complicaties bij een zwangerschap
 4. Echtscheiding
 5. Onverwachts een huurwoning krijgen aangeboden
 6. Ernstige schade aan jouw huis of bedrijf
 7. Onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband
 8. Aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid
 9. Onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
 10. Diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan (binnen 30 dagen voor vertrek)
 11. Ernstige beschadiging van het vakantieverblijf
 12. Negatief reisadvies, onveilige situatie ter plaatse (terreurdreiging) of natuurgeweld (aswolk)
 13. Onverwachts een herexamen in je eindexamenjaar

Let er wel op dat de voorwaarden van annuleringsverzekeringen kunnen verschillen per verzekeraar. Ik raad je daarom aan om altijd de voorwaarden van je verzekeraar te controleren.

Dennis Heemstra, jurist contractueel recht

Meer informatie over reizen en annuleren? Ga naar onze site.

Meer weten over uw rechten en plichten of direct hulp nodig als vakantie niet voldoet? Dat kan ook als u niet verzekerd bent. Ga naar Flexx van DAS