Het zikavirus: vragen over reis annuleren of omboeken

Door
DAS

Hoewel zikakoorts meestal mild verloopt, is de zikamug nu volop in het nieuws. Er zijn aanwijzingen dat het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden kunnen daarom beter overleggen met een arts als zij een reis naar de zikagebieden willen ondernemen. Een dergelijke reis annuleren is op dit moment waarschijnlijk het verstandigste.

Waarom is er geen negatief reisadvies?

Een negatief reisadvies wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgegeven vanwege ernstige veiligheidsrisico’s, natuurgeweld of oorlogssituaties. Niet vanwege gezondheidsrisico’s. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op basis van de huidige informatie nog geen negatief reisadvies afgegeven, maar heeft een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd. Zelf kan het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geen negatief reisadvies afgeven en ze volgen dan ook het advies van de WHO.

Hoe gaan reisorganisaties hiermee om?

Dat vormt meteen het struikelblok als je jouw reis naar een zikagebied kosteloos wil annuleren, uitstellen of omboeken naar een andere bestemming. Zolang er geen negatief reisadvies is, ben je afhankelijk van de coulance van de reisorganisator. In de praktijk blijkt dat steeds meer reisbureaus meedenken, maar ze willen dan vaak wel een zwangerschapsverklaring inzien.

Wat kun je doen?

Wil je zelf jouw reis naar een zikagebied annuleren, uitstellen of omboeken? Neem dan contact op met je reisorganisator. Die beoordeelt per geval wat de mogelijkheden zijn. Ga je nog een vakantie boeken en maak je je zorgen over het zikavirus in verband met een eventuele zwangerschap? Controleer dan of je een optie kan bijboeken om de vakantie kosteloos om te boeken. Kosteloze omboeking kan onderdeel zijn van een bij te boeken servicepakket. Sommige vakanties kunnen ook last minute kosteloos geannuleerd worden. Dat zijn dan niet de pakketreizen maar wel los te boeken hotels. Soms betaal je dan alleen iets meer voor een kamer.

Michèle Brands, medewerker Juridische Adviesdesk bij DAS

Heb jij vragen over het omboeken, annuleren of uitstellen van je reis? Neem dan contact op met onze Juridische Adviesdesk.

*Foto Flickr CC: Enrique Dans