Hoe blijf je financieel gezond na je scheiding?

Door
DAS

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan moeten jullie van alles regelen voor een leven na de scheiding. Wie blijft er bijvoorbeeld in het huis wonen en hoe verdelen jullie de spullen? Daarnaast heeft een scheiding ook gevolgen voor veel geldzaken, zoals verzekeringen en belastingaangiften. Ook daarover moeten jullie afspraken maken. Misschien niet je favoriete onderwerp, maar het is belangrijk dat je weet hoe je er straks financieel voorstaat. Dit zijn je 5 belangrijkste aandachtspunten.

1. Gezamenlijke rekeningen splitsen

Een gedeelde rekening: tijdens een relatie heel handig om gezamenlijke uitgaven te betalen. Maar gaan jullie uit elkaar, dan moetje van die rekening af. Verdeel het bedrag dat erop staat op het moment dat je gaat scheiden. Je hoeft zo’n gedeelde rekening daarna trouwens niet direct op te heffen. Je kunt de rekening bijvoorbeeld in overleg ook op je eigen naam laten zetten. Dan hoeft alleen je ex een nieuwe rekening te openen. Krijg je zelf een nieuwe rekening? Vergeet dan niet om automatische incasso’s aan te passen, anders loop je misschien onnodig een betaalachterstand op.

2. Weer zelf aangifte doen

Deden jij en je partner altijd samen belastingaangifte? Dan hadden jullie een fiscaal partnerschap. Dat stopt niet op het moment dat jullie besluiten om uit elkaar te gaan, maar bijvoorbeeld wanneer het echtscheidingsverzoek is ingediend of jullie niet meer op hetzelfde adres wonen. Je moet dan toch echt weer zelf aangifte doen. En verandert je inkomen door de scheiding? Dan heeft dat gevolgen voor de belasting die je betaalt. Het kan dan nodig zijn om je voorlopige teruggave te wijzigen. Vergeet verder niet dat je nu misschien recht hebt op toeslagen, zoals huur-of zorgtoeslag.

3. Bereken je alimentatie

En als je dan toch bezig bent met je geldzaken, bekijk dan ook alvast of je na je scheiding misschien partneralimentatie krijgt of moet betalen. Dit bedrag moet je dan optellen bij je inkomen. Maar betaal je straks partneralimentatie, dan mag je dit bedrag aftrekken van de Belastingdienst. Benieuwd om welk bedrag het gaat? Bereken het direct met de alimentatiecalculator.

4. Zorg dat je goed verzekerd blijft

Ook verzekeringen moet je bekijken als je gaat scheiden. Maak een lijst van alle lopende verzekeringen en bepaal of jullie ze wijzigen of opzeggen. Denk aan een inboedel- , zorg- of rechtsbijstandverzekering. Sommige verzekeringen, zoals een levensverzekering zijn geld waard, die moeten jullie verdelen. Verder kan het zijn dat je op zoek moet naar een nieuwe verzekering, bijvoorbeeld omdat je verzekerd was via de werkgever van je ex.

5. Duik in je pensioen

Je denkt waarschijnlijk niet dagelijks aan je pensioen. Maar als jij en je partner uit elkaar gaan is het verstandig om ook even na te vragen wat dit voor je pensioen betekent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie recht hebben op een deel van elkaars ouderdomspensioen. Hebben jullie een partnerpensioen? Zet dit dan stop, anders krijgt je ex later nog een deel van jouw pensioen.

Bovenstaande tips helpen je hopelijk op weg om je administratie op orde te houden. Ook na je scheiding. Kom jullie er samen niet uit? Bedenk dat een mediator je kan helpen om orde in de chaos te scheppen.

Mediators van DAS Scheidingshulp

Dit blog is eerder geplaatst op flair.nl