Hoge hakken, echte job

Op feesten en partijen mag ik graag hakken van 10 centimeter of hoger dragen. Zogenaamde killerheels. Voor de zekerheid stop ik altijd een paar ballerina’s in mijn tas. En pijnstillers, want pijn lijden kent grenzen. Dat ik hierin niet alleen sta, merkte ik vorige week op een verjaardag. Het feest begon hooggehakt, maar na verloop van tijd zag ik steeds meer dames op kousenvoeten lopen.

Verplichte killerheels

Met onze schoenen in de handen, kregen we het over een werkgever in Londen die de medewerksters verplichtte om de hele dag op killerheels te lopen. Een van de medewerksters had dat geweigerd en het gevolg was dat ze haar spullen kon pakken. Mijn gesprekspartners waren daar verbijsterd over. En niet alleen dat, ook bezorgd. Zou hun werkgever dat ook mogen eisen?

Kledingvoorschriften

Op grond van de wet mag een werkgever eisen stellen aan kleding. Denk hierbij aan kleding voor verpleegkundigen en hotelreceptionisten. De kledingvoorschriften moeten altijd redelijk zijn en in relatie staan tot het soort werk. Het dragen van nette schoenen mag voorgeschreven worden, maar wel binnen grenzen. Een schoen met een klein hakje, met een goed voetbed, waarop je toch goed kunt lopen, lijkt mij moeilijk te weigeren. Zeker als je een representatieve functie bekleedt. Schoenen met hakken van 10 centimeter zijn verre van comfortabel en zullen de redelijkheidstoets niet halen. Die blijven in de kast voor feesten en partijen. Naast de paracetamol.

Jeannet Bekhof, senior jurist arbeidsrecht

Meer lezen over kledingvoorschriften op het werk? Lees ook ‘Rokjesgate’.

Aanvulling (red): Dat het lopen op hoge hakken nog niet zo simpel is, ontdekten deze Engelse mannen.