Hoge WOZ-waarde? Neem je hypotheekrente eens onder de loep

WOZ waarde hypotheekrente renteopslag

WOZ waarde hypotheekrente renteopslag

Afgelopen week viel bij mij de WOZ-beschikking weer op de mat. Heb jij hem ook al gehad? Grote kans dat de WOZ-waarde van je huis is gestegen. Je kunt ertegen in bezwaar gaan bij je gemeente. Maar of dat zin heeft? Vaak ligt de WOZ-waarde nog onder de werkelijke waarde. Dan heeft bezwaar maken geen zin. Maar wie weet levert de hogere WOZ-waarde nog wel een voordeel op, namelijk een verlaging van de hypotheekrente.

Gestegen huizenprijzen leiden vanzelf tot  hogere WOZ-waarde

Een hogere WOZ-waarde betekent meer belasting betalen. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen en heffingen en heeft invloed op de hoogte van de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Meer belasting is niet fijn. Aan de andere kant, je huis is wel meer waard geworden. Dus als je het zou verkopen, krijg je er een mooie prijs voor.  En met de hogere waarde kun je de hypotheeklasten misschien wel verlagen.

Hypotheekrente kan mogelijk omlaag

Een hogere WOZ-waarde kan namelijk een lagere hypotheekrente opleveren. Hoe zit dat? Banken of andere geldverstrekkers baseren de hoogte van de rente gedeeltelijk op de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Deze verhouding wordt uitgedrukt in een percentage en dat bepaalt de zogeheten risicoklasse. Hoe meer risico de bank loopt, hoe hoger de rente. De bank redeneert dat als het geleende bedrag dichter tegen de waarde van de woning aan ligt,  de bank een groter risico loopt bij gedwongen verkoop. Bijvoorbeeld als je niet aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Voor dat risico rekenen ze een renteopslag of risico-opslag. Maar als je huis meer waard is geworden, dan verandert deze verhouding. Dus neemt het risico voor de bank af en val je wellicht in een lagere risicoklasse. Dit geldt natuurlijk ook als je extra aflost.

Zo pas je de hypotheekrente aan

Ondanks je rentevaste periode, kun je dus je risicoklasse aanpassen. Bij een groot deel van de banken is dit mogelijk. Zo doe je dat:

  1. Controleer of de WOZ-waarde hoger is dan de (markt)waarde die je bank op dit moment hanteert. Weet je de marktwaarde niet? Vraag deze dan na bij je bank.
  2. Bekijk in je hypotheekofferte of je een renteopslag op je hypotheekrente hebt.
  3. Lees in de voorwaarden van je bank of het tussentijds aanpassen van de renteopslag mogelijk is.
  4. Check bij de bank welke verhouding gehanteerd wordt. Is er een verbetering? Stuur dan een kopie van je WOZ-beschikking met een begeleidende brief naar je bank waarin je vraagt of de renteopslag aangepast kan worden.

Heb je een NHG-hypotheek?
Dan kun je je rente waarschijnlijk niet aanpassen. De meeste hypotheekverstrekkers rekenen bij een NHG-hypotheek namelijk geen opslag.

Beoordeling bank

Je bank beoordeelt aan de hand van de WOZ-waarde en de risicoklassen of de renteopslag aangepast kan worden. Gaan ze akkoord? Dan heb je lagere maandlasten. En profiteer je toch nog van een hogere WOZ-waarde.

 

Wil je toch bezwaar maken tegen de hogere WOZ-waarde? Download dan deze voorbeeldbrief.