Huis kijken, huis kopen: tips op een rij

De woningmarkt is in korte tijd geheel omgeslagen. De tijd dat je als koper de tijd kan nemen om te onderhandelen is voorbij. Het is in veel steden en dorpen de verkoper die het proces stuurt. Snel beslissen is nodig om niet achter het net te vissen, maar neem geen onnodige risico’s. Voordat je een rondje langs de huizen maakt, is het goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Eigen woning

In veel delen van het land worden woningen binnen enkele weken verkocht. De gemiddelde verkooptijd is gedaald van 76 naar 52 dagen volgens de NVM. Dit is een gemiddelde. Toch stond 8% van de verkochte woningen meer dan een jaar te koop in het vierde kwartaal. Wees daarom voorzichtig als je je eigen woning nog moet verkopen. Met een beetje pech zit je met twee woningen en twee financieringen. Wil je jouw nieuwe droomwoning niet laten schieten? Spreek dan een ontbindende voorwaarde af. Bijvoorbeeld dat je van de aankoop van de nieuwe woning kan afzien als je je eigen woning niet binnen een afgesproken tijd hebt verkocht voor een bepaalde minimale koopprijs. Leg die afspraak ook vast in de koopovereenkomst.

Bieden op een woning

De verkoper mag met iedereen onderhandelen.  Wil je dat voorkomen? Spreek dan af dat je een aantal dagen als enige in onderhandeling bent. De verkoper moet daar uiteraard wel in meegaan. Breng je een bod uit? Noem dan ook de voorbehouden die je wilt maken. Denk aan een financieringsvoorbehoud of voorbehoud bouwtechnische keuring. Steeds meer en meer wordt er een bod uitgebracht op een woning zonder voorbehoud van financiering of keuring. Ik raad je dat echt af.

Te laag bod

De verkoper kan een bod afwijzen. Zelfs als je de vraagprijs of meer hebt geboden. Meestal krijg je nog de gelegenheid een hoger bod uit te brengen. Gebeurt dit? Dan is het bijna zeker dat er meerdere serieuze gegadigden zijn die een hoge prijs of zelfs de hoofdprijs willen bieden.

Verbazingwekkend

Wat een woning kost wordt bepaald door meerdere factoren. Uiteraard wordt er gekeken naar de verkoopprijs van gelijkwaardige woningen, maar uiteindelijk wordt de verkoopprijs bepaald door de hoogste bieder. In de huidige markt zien we steeds vaker verbazingwekkend hoge verkoopprijzen. Bedenk wel dat de huizenprijzen ook weer kunnen dalen of de hypotheekrente kan stijgen. Je wilt jaren later toch ook nog zorgeloos wonen?

Open deur

Er is pas zekerheid over de aankoop of verkoop van de woning als de koopovereenkomst is getekend. Bij het aan- en verkopen van huizen geldt dat een mondelinge overeenkomst nog geen overeenkomst is. Houd de kurk op de champagne tot de handtekeningen zijn gezet.

Deze tips zijn misschien een open deur, maar wij zien in onze praktijk te vaak dat het misgaat. Je zal niet de eerste zijn die in het kelderluik valt achter die open deur.

Olav Wagenaar, senior adviseur Corporate Communicatie

Meer weten over problemen met een koop-huurhuis, aannemer of de buren? Download onze gratis informatiegids.