‘Ik sleep je voor de mediator’

Sinds ik kennis heb gemaakt met het fenomeen mediation ben ik fan. Voor het leven. Ik durf zo ver te gaan, dat mediation het voorportaal voor iedere rechtszaak zou moeten zijn. Wat een leed zou dat besparen. Ik zie zoveel zaken voorbij komen waarbij ik ervan overtuigd ben dat de rechter nooit een ideale oplossing kan bieden.

Alles gezegd

Verschillende malen heb ik als gemachtigde een mediation bijgewoond. Het spel van proces begeleiden en partijen zelf met een oplossing laten komen, heb ik dus een aantal keren van dichtbij meegemaakt. Fascinerend. Het engelengeduld van de mediator. De veiligheid van de geheimhouding. De opluchting dat alles eindelijk eens gezegd kan worden. Het is fenomenaal.

Overtreding concurrentiebeding

Recentelijk deed ik een zaak waarin mijn cliënt werd beticht van overtreding van het concurrentiebeding. De zaak lezende leek mij een goed gesprek om tafel de beste oplossing. Met een mediator als katalysator. Het ging over relaties in Duitsland en Duitsland is een groot land, dus het leek mij eenvoudig oplosbaar. De gemachtigde van de eisende partij dacht daar anders over. Hij was meer het mes-in-de-bektype. De dagvaarding was al onderweg.

Soelaas bieden

In mijn verweer had ik nog eens aangestipt dat we eigenlijk helemaal niet in de rechtszaal hadden moeten zitten, omdat mediation veel meer soelaas zou bieden. Ik merkte dat de rechter daar wel oren naar had, maar ja, dwingen kan niet. Zelfs vreemde ogen niet. Na afloop stipte ik bij mijn cliënt nog eens aan dat het zo jammer was dat de andere kant niet open had gestaan voor mediation. Het had de zaak zo kunnen helpen. Nu was het maar de vraag wat er uit zou komen, maar wat het ook zou zijn, er zouden alleen maar verliezers zijn.

Ik zeg mediation

Dat mijn enthousiasme niet tegen dovemansoren gericht was, bleek even later wel. Terwijl we naar buiten liepen, zagen we een opstootje tussen een man en een vrouw. De vrouw was op weg naar de rechtbank en de man zat in de auto. Zij schreeuwde in plat Haags dat hij een k****vent was en de pleuris kon krijgen. Hij antwoordde dat ze een t****wijf was en dat hij de volgende keer over haar heen zou rijden. Terwijl wij dit tafereel aanschouwden, keek mijn cliënt mij aan en zei: ‘Ik zeg: mediation’.

Nog een fan voor het leven.

Jeannet Bekhof

Weten of mediation iets voor jou is?