Illegaal film kijken: bang voor een boete?

Toen ik Jochem gistermiddag belde om zijn erfrechtelijke geschil te bespreken, merkte ik dat hij zich zorgen maakte. ‘ Het zit namelijk zo, ik heb in mijn nieuwe huis nog geen kabel, dus ik stream films tijdelijk via Popcorn Time. Hoe groot is de kans dat ik een boete krijg, denk je?’, vroeg hij ongerust. Enkele weken geleden was tenslotte volop in het nieuws dat individuele gebruikers van Popcorn Time voortaan beboet worden voor het illegaal kijken van films.

Zonder toestemming

Eigenlijk vind ik de onrust van de afgelopen weken een beetje vreemd. We weten toch zeker al langer dat het illegaal up- en downloaden van films verboden is? Jaren geleden werden er al sites uit de lucht gehaald waar je illegaal muziek kon up- en downloaden. Nu lijkt dus ook de filmindustrie in actie te komen. En ergens is dat niet meer dan terecht. Immers, op iedere film rust een auteursrecht. Dit betekent dat de film alleen maar verspreid mag worden met toestemming van de rechthebbende, meestal de filmproducent. Popcorn Time biedt de films echter aan zonder deze toestemming, waardoor de filmproducent veel inkomsten misloopt.

Dubbel strafbaar

Overigens is in Nederland het uploaden (aanbieden) van films zonder toestemming van de rechthebbende altijd al verboden geweest. Pas sinds april 2014 is ook het downloaden ervan verboden. Nu Popcorn Time een dienst is die films laat zien door torrents te streamen, betekent dit in theorie dat je dubbel strafbaar handelt. Immers, als je op deze manier een film kijkt dan betekent dat je zowel up- als downloadt, hetgeen dus allebei verboden is voor de Nederlandse wet. Vaak zal de film die je downloadt namelijk uit een illegale bron afkomstig zijn.

Actiever optreden

In ons land zijn tot op heden nog geen boetes uitgedeeld. Dit in tegenstelling tot onze buurlanden Duitsland en Denemarken, waar er al heel wat individuele gebruikers zijn beboet. Stichting Brein heeft al aan de media laten weten dat zij verwachten dat ook Nederland op korte termijn actiever gaat optreden tegen het illegaal up- en downloaden van films via kanalen als Popcorn Time.

Internetproviders

Echter, voordat het zover is, is het wel noodzakelijk dat de internetproviders meewerken aan het beschikbaar stellen van informatie. Zij zullen tenslotte je IP-adres en ander bewijs moeten verstrekken aan de schadelijdende partij. Het is nog onduidelijk of internetproviders hieraan willen of moeten meewerken. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als een recht op privacy.

Boete

Al met al voorzie ik dus wel wat hobbeltjes op de weg voordat er daadwerkelijk een boete kan worden uitgeschreven. En deze boete is meestal lang niet zo hoog als de media doet voorkomen. In Denemarken heeft een zeer notoire gebruiker een boete ontvangen van 290 euro. Een heel ander bedrag dan de duizenden euro’s die ik op de sociale media voorbij zag komen. Toch heb ik Jochem het advies gegeven contact op te nemen met een provider: een filmpje van 290 euro is tenslotte ook best duur.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond