Imagoschade door onthullingen van een ander: wat kun je doen?

Oost-Europese prostituees en dopinggebruik. Het boek van Thomas Dekker staat vol met verhalen hierover. Het nieuws ook. Hij doet behoorlijk wat privacygevoelige onthullingen in zijn biografie. De onthullingen over doping en seks gaan best ver. Ik vraag me af of het nodig is om daarbij zo specifiek met de vinger naar oud-ploeggenoten en zaakwaarnemer te wijzen. Mensen worden met naam en toenaam vermeld. Dat kan veel impact hebben op hun leven. Het boek valt bij zijn oud- ploeggenoten en zijn voormalig zaakwaarnemer niet in goede aarde. Meerdere personen zouden dreigen met rechtzaken, waaronder zijn voormalig zaakwaarnemer. Maar hebben die een kans van slagen?

Beschuldigingen

Als er in een publicatie beschuldigingen worden geuit, dan moeten die ondersteund worden door feiten. Als dat niet het geval is en daardoor de geloofwaardigheid, integriteit en reputatie van de betrokkene wordt aangetast, kan de betrokkene een rectificatie eisen van de beschuldigingen omdat dergelijke laster heel lang kan blijven doorwerken. Ook kan de verdachtmaking door andere media overgenomen worden. Een onkreukbare reputatie kan voor iemand van groot belang zijn. Als de betrokkene naast rectificatie aanspraak wil maken op schadevergoeding, zal hij of zij moeten aantonen dat hij of zij daadwerkelijk schade heeft geleden. Bijvoorbeeld als iemand daardoor inkomsten heeft misgelopen.

Juridisch gevecht

Thomas Dekker kan de mouwen opstropen voor een juridisch gevecht. Zijn voormalig zaakwaarnemer wil ‘alles wat niet klopt’ juridisch aanvechten. Ik ga het met interesse volgen.

Dennis Heemstra, jurist

Wil je meer weten over privacy? Je leest het op das.nl.