Incasso uit handen geven: hoeft geen einde relatie te zijn

‘Oscar wilde graag weer eens samen een hapje eten. Je moet weten, we dineren regelmatig samen en bespreken dan onze samenwerking. Evalueren onder het genot van lekker eten en een goed glas wijn, zeg maar. Ik werk al zeven jaar lang concepten uit voor het bedrijf van Oscar. Goeie jongen altijd hoor, die Oscar. Alleen heeft hij me al maanden niet betaald. Tijdens het diner durfde ik het niet goed aan de orde te brengen. Ik weet eerlijk gezegd even niet meer wat ik ermee aan moet’.

Niet willen pushen

Ik had Leo aan de lijn. En ik kon in zijn stem horen dat hij ermee in zijn maag zit. Ze hebben een jarenlange samenwerking. Verliep altijd prima. Tot een paar maanden geleden. Oscar betaalde niet op tijd en er staan nog posten open. Toch wil Leo hem niet pushen omdat Oscar een van zijn belangrijkste klanten is. De samenwerking wil hij niet op het spel zetten. Leo bleef de afgelopen maanden zijn diensten gewoon leveren in de hoop dat Oscar wel weer gaat betalen. Maar dat duurt nu al enkele maanden.

Juiste aanpak

Ik heb Leo op het hart gedrukt dat het met de juiste aanpak echt niet hoeft te betekenen dat de samenwerking tussen hen op het spel komt te staan. Uit zijn verhaal begreep ik dat hij het lastig vindt om Oscar erop aan te spreken. Ik stelde voor dat hij het aan ons overlaat. Dan hoeft hij er zelf niet achter aan. Wij kunnen het contact oppakken. Uiteraard zullen we rekening houden met de onderlinge relatie. Wie weet is Oscar bereid een afbetalingsregeling te treffen. Dat kan voor hem ook een oplossing zijn. Oscar voelt zich goed omdat hij iets kan doen aan de achterstallige betalingen en Leo krijgt in termijnen zijn geld. Dan zitten ze allebei toch met een heel ander gevoel aan tafel de volgende keer.

 

Anja Bartelen, incassospecialist