Keuken kopen: verleidelijke korting kan je duur komen te staan

Op zoek naar een mooie badkamer of keuken? Denk na voordat je je handtekening zet. Ballonnen bij de ingang, feestelijke posters, taart, mega-actie-superkorting. Je hebt het vast weleens gezien.

Kleine lettertjes

De kans dat er net die ene dag dat jij de showroom binnenloopt, ballonnen en slingers bij de ingang hangen en dat je een mega-korting krijgt aangeboden die alleen die dag geldig is, is 99,9%. Keuken- en badkamerverkopers spelen maar al te graag in op de wensen en verlangens van de klant. Het is bijna onweerstaanbaar om kortingen tot wel 70% af te slaan als je graag een nieuwe keuken of badkamer wilt. Even een formuliertje tekenen om de korting veilig te stellen. Geen probleem, je kunt zo weer van de koop af. Nee dus. De verkoper wijst er meestal niet op dat in de kleine lettertjes staat dat je onder de overeenkomst uit kunt, maar wel annuleringskosten verschuldigd bent. Die annuleringskosten bedragen vaak 30% van het aankoopbedrag. Ga er dus alleen op in als je echt zeker bent van je zaak.

Annuleringskosten

Ontzettend vaak krijg ik de vraag van een klant die er wel is ingetuind: β€˜Zit ik er nu aan vast?’ Meestal is dat helaas wel het geval en moet je kiezen: of toch die keuken afnemen of de annuleringskosten betalen van 30%. Het is niet makkelijk om onder de annuleringskosten uit te komen. De keukenleveranciers weten precies hoe het werkt. Feitelijk word je verleid om onder valse voorwendselen een voorlopig koopcontract te tekenen met de nodige kosten van dien als je alsnog wilt annuleren.

Teken dus nooit zomaar een overeenkomst en lees goed wat er in staat en laat bevestigen dat je kosteloos kunt annuleren zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.

Dennis Heemstra, jurist

Meer weten over grote aankopen? Download onze gratis informatiegids of bekijk onze checklist waar je op moet letten als je een keuken koopt.