Koper woning verspeelt recht op grond door onvoldoende onderzoek

*Erik was nog maar net in zijn aangekochte woning getrokken toen hij een brief van de gemeente ontving. Een gedeelte van zijn oprit en voortuin bleken ingepikt van de gemeente. Hij mocht de grond kopen van de gemeente. Wilde hij dit niet? Dan zou hij de grond moeten teruggeven aan de gemeente.

Verkoper gaf niet thuis

De buurvrouw vertelde Erik dat de verkoper de strook grond een paar jaar eerder bij zijn tuin en oprit getrokken had. Erik confronteerde de verkoper hiermee en verzocht hem om de prijs voor het stuk grond alsnog te vergoeden. De verkoper gaf echter niet thuis en wilde absoluut niet aan het verzoek voldoen. Erik besloot de kwestie daarom aan de rechter voor te leggen.

Oordeel van de rechter

Tot zijn verbazing besliste de rechter in het voordeel van de verkoper. De rechter zag niet in dat de verkoper hem had moeten informeren over de strook grond. Er was volgens de rechter sprake van een ‘kenbaar gebrek’. De rechter oordeelde dat Erik zonder veel moeite navraag had kunnen doen bij de verkoper of makelaar over de afwijkende kadastrale grens en de feitelijke situatie. De verkoper heeft zijn mededelingsplicht dan ook niet geschonden, vond de rechter.

Kenbaar gebrek

Uit deze uitspraak blijkt dat als een gebrek voor een koper kenbaar is geweest of kenbaar had moeten zijn, hij de verkoper niet met succes kan verwijten dat hij niet aan zijn mededelingsplicht heeft voldaan. Erik zal de kosten zelf moeten betalen als hij alsnog eigenaar wil worden van de grond.

Onderzoeken en vragen stellen

Om te voorkomen dat je als koper jouw rechten verspeelt om de verkoper van de woning aan te kunnen spreken op gebreken, doe je er dus goed aan om de verkregen stukken en informatie grondig te onderzoeken en zo nodig daarover nadere vragen te stellen aan de verkoper.

*namen zijn gefingeerd

Christa Verploeg, senior jurist

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op onze site.

Zit jij in een soortgelijke situatie en heb je direct hulp nodig> Kijk dan op Flexx van DAS

Reacties (4)

 • Susan |

  Heb het omgekeerde meegemaakt. Kocht een huis met tuin, maar een deel van de tuin bleek door de buren in gebruik voor hun schuurtje. Gemakshalve heeft de gemeente toen een hek om het schuurtje heen gezet, zodat mijn tuin korter werd. En dat geldt voor bijna alle buren aan onze kant van de tuinen.

  • DAS |

   Vervelende situatie Susan. Op basis van deze informatie kunnen we helaas niet beoordelen of er juridisch nog iets te ondernemen is.

 • Martin |

  Het eerste wat ik me nu aanvraag is of de koper vervolgens bij de aankopend makelaar kan aankloppen voor het teveel betaalde / de aankoopprijs van de grond. Als koper mag je er immers op vertrouwen dat deze professional alles doet wat er bij een aankoop van belang is.

  • Christa Verploeg |

   Beste Martin,

   Dank voor je vraag. Het hangt van de overeenkomst die je met je makelaar aangegaan bent of je de makelaar daarvoor kunt aanspreken.