Lak aan je buren geeft last

buren

buren

‘De rechter heeft jullie in het gelijk gesteld. De uitbouw van de woning van de buren moet afgebroken worden!’, meld ik mijn cliënte Corine telefonisch. Ik ben blij voor haar. Het vonnis van de rechtbank ligt voor me op tafel. ‘Eindelijk genoegdoening’, hoor ik haar zeggen. Na een korte stilte volgt een diepe zucht.  ‘Hadden de buren ons maar moeten betrekken bij hun bouwplannen’.

Waarschuwing

Een jaar eerder had de rechter in een kort geding Corine’s buren al gewaarschuwd.  Een buitenmuur plaatsen tot op enkele centimeters van de buitenmuur van de woning van Corine zou onrechtmatig zijn. De buren hadden echter lak aan mijn cliënte. Ze deden het toch. Voor Corine reden om opnieuw naar de rechter te stappen en afbraak van de uitbouw te vorderen.

Lak aan buren

De rechter was helder: er kan hinder ontstaan door de uitbouw op vier centimeter van de muur van de woning van Corine te bouwen. Bijvoorbeeld door opeenhoping van vuil en door schimmels. Ook kan Corine geen onderhoud meer plegen aan de muur van haar woning. De rechter meent dat de buren de belangen van Corine onvoldoende hebben aangetrokken.

Conflict

Je niks aantrekken van de buren, is maar wat vaak de kiem van een conflict. Bij mij melden zich vaak mensen die in de plaatselijke huis-aan-huis krant moeten lezen dat hun buren plannen hebben om uit te bouwen. Dit was ook bij Corine het geval en dat stak haar nog het meeste. De buren vroegen de vergunning aan bij de gemeente zonder haar in te lichten. Ook in de periode daarna hebben haar buren nooit naar Corine geluisterd. Haar verzoek tot overleg  om samen tot een oplossing te komen voordat er verder werd gebouwd, werd genegeerd. Zij zag dan ook geen andere uitweg dan de rechter in te schakelen.

Goede buren

De kans dat Corine en haar buren ooit nog in goede harmonie naast elkaar zullen leven, is met het vonnis van de rechter wel verkeken. Sterker nog, de kans dat er opnieuw gedoe ontstaat is groot. Ieder klein ongemak zal uitvergroot worden en uitmonden in geruzie. Mijn eerste advies aan iedereen die gedoe heeft met zijn buren: ga in overleg met je buren. Overleg geeft oplossingen, terwijl lak hebben aan je buren leidt tot last.

Christa Verploeg, senior jurist en MfN- registermediator

Meer praktijkverhalen lezen over burengeschillen? Je leest ze op onze site.

Reacties (2)

  • Rene |

    Overal hetzelfde met – lastig- buren, praten helpt niet en als je zeker bent van je zaak, hup, naar de DAS ermee.

    • DAS |

      Dank voor uw reactie. Vervelend als u last heeft van uw buren. Wilt u meer weten? Bel dan onze Juridische Adviesdesk op 020 – 651 8815.