Letsel door afzuigsysteem Frans zwembad

Door
DAS

‘Wie kan er reanimeren?’, vroeg een van de vakantievierende gasten bij het zwembad, waarop mijn klant zich meldde en tot zijn grote schrik zag dat het om zijn eigen zoon ging. De jongen was met zijn voet in het rooster van het afzuigsysteem van het zwembad blijven vastzitten. Hij was bewusteloos geraakt en had minuten lang onder water gelegen tot het lukte hem uit het zwembad te halen.

Letselschade en kosten

Zo een verhaal grijpt me aan. Je moet er toch niet aan denken als ouder. Gelukkig is het met de jongen goed afgelopen. Laat ik dat meteen even duidelijk maken. De zaak werd bij mij gemeld om de letselschade en alle kosten die de familie gemaakt had, vergoed te krijgen van de aansprakelijke partij, in dit geval de Franse campingeigenaar.

Gevaarlijke situatie

De campingeigenaar stelde ik aansprakelijk omdat het zwembad een gebrek vertoonde. Daardoor was een ernstig gevaarlijke situatie ontstaan. Ik vorderde namens de familie het letsel aan de voet van de jongen, de medische kosten, smartengeld en gederfde vakantievreugde. Ook vorderde ik de reiskosten van en naar het ziekenhuis. Het was nog niet duidelijk of hij blijvend letsel zou overhouden door het zuurstofgebrek. De toekomst moest op dat moment uitwijzen of het minutenlange zuurstofgebrek schade had aangericht. Het leek erop dat het goed ging komen, omdat kinderen veel langer zonder zuurstof kunnen dan volwassenen.

Berekenen smartengeld

Frankrijk kent een heel andere manier van smartengeld berekenen dan Nederland. In Nederland kijken we naar bestaande jurisprudentie en aard en ernst van het letsel. In Frankrijk bepaalt de arts hoeveel dagen iemand volledig, of voor welk percentage, niet kan functioneren en past een formule toe.

Alle schade werd uiteindelijk vergoed. En terecht. Dit verhaal zal ik mij altijd blijven herinneren. Ik ben blij dat ik de familie heb kunnen helpen.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

Weten wat je moet doen als je een ongeval krijgt of opgenomen moet worden in een ziekenhuis in het buitenland? Je vindt hier een stappenplan.