Meer smartengeld; de nieuwe trend?

Op 11 november 2015 is het smartengeldrecord dat wij al sinds 2007 in Nederland hadden, verbroken. De rechter kende aan iemand, die door het afgaan van een brandbom ernstige derde graads brandwonden had opgelopen, 200.000 euro smartengeld toe. De rechter kende dit voor Nederland ongekend hoge bedrag toe, omdat het slachtoffer iedere dag met de littekens wordt geconfronteerd, hij volledig afhankelijk is van hulp van derden en hij voor de rest van zijn leven niet meer kan werken.

Wat is smartengeld?

Het smartengeld is eigenlijk niets meer dan een compensatie voor het aan een slachtoffer toegebrachte leed. Maar hoe druk je pijn en ellende uit in een geldbedrag? Welk bedrag is dan genoeg? Genoegdoening in de vorm van een geldbedrag neemt de pijn en ellende niet weg. Het is dus een compensatie. Over de juiste hoogte van de compensatie wordt al jaren gediscussieerd.

Smartengeld in Nederland beperkt

Met name de vraag of de smartengeldbedragen in Nederland te laag zijn levert al jaren behoorlijk wat discussie op in de letselschadewereld. En niet voor niets. Wie in Nederland slachtoffer wordt, komt er qua smartengeld een stuk slechter vanaf dan onze mede-Europeanen. In Nederland worden relatief lage bedragen toegekend. In Engeland worden veel hogere bedragen uitgekeerd, tot wel twee maal meer dan in Nederland . In Duistland is dat zelfs tot vier maal meer.

Al jaren is dit voor de belangenbehartigers een doorn in het oog. Slachtoffers vinden de toegekende bedragen aan smartengeld vaak een fooi en wordt dan ook helemaal niet gezien als een genoegdoening. Mede door middel van een constante discussie met de aansprakelijke partijen, meestal aansprakelijkheidsverzekeraars, en het afdwingen van gerechtelijke uitspraken, wordt door de belangenbehartigers geprobeerd om dit te veranderen. En met succes, zo lijkt.

Een nieuw record

Het record van 200.000 euro smartengeld hield kort stand. Onlangs keerde het UMC Utrecht 350.000 euro uit na een medische misser. Het ging hier om een vrouw aan wie door een administratieve blunder niet was verteld dat zij baarmoederhalskanker had. Pas twee jaar later kwam dat aan het licht en nu is het te laat. De ziekte is zo ver gevorderd dat zij niet meer zal kunnen genezen.

Dat in deze zaak een hoog bedrag aan smartengeld op zijn plaats is, lijkt mij evident. En hoewel de nieuwsberichten wellicht wat voorbarig waren, er zijn later wat twijfels gerezen of het bedrag van 350.000 euro wel echt alleen het smartengeld betrof en niet ook vergoeding voor huishoudelijke hulp, mantelzorg en medische kosten en dergelijke, maakt deze nieuwshype wel duidelijk dat het smartengeld leeft. Niet alleen bij de belangenbehartigers en verzekeraars maar ook in de media en onze samenleving.

Inhaalslag

Maar één zwaluw maakt uiteraard nog geen zomer. Qua hoogte valt er een duidelijke inhaalslag te maken. Niet alleen moeten de bedragen in de meest ernstige gevallen met de zwaarste letsels omhoog, ook in de vele wat minder ernstige zaken moeten hogere bedragen worden toegekend. Laten we hopen dat met deze hernieuwde belangstelling en de verbreking van het oude record ook daadwerkelijk een nieuwe trend is ingezet.

Arthur van Eelen, senior jurist letselschade

Letselschade door een ongeval? Hier vind je meer informatie.