Met een vonnis heb je je geld nog niet

Loondoorbetaling bij ziekte

Elk jaar duizenden uitspraken van rechter waardeloos. Dat kopte Metro afgelopen week. Het radioprogramma Wekker Wakker besteedde hier aandacht aan. Op weg naar mijn werk belde presentatrice Manuela Kemp mij voor een toelichting op dit krantenartikel.

Van een kale kip

Het vonnis van de rechter is duidelijk: iemand wordt veroordeeld en moet jou betalen. Hoe kan het dat je jouw geld toch niet krijgt? Dat komt namelijk geregeld voor. Vaak is het zo dat iemand die niet wil betalen, ook niet kán betalen. Daaraan zal een vonnis van een rechter dus weinig kunnen veranderen. Van een kale kip kan je niet plukken.

Fraudeurs in het spel

Maar soms zijn mensen met een vooropgezet plan bezig. Oplichters en fraudeurs bijvoorbeeld. Zij hebben van tevoren bedacht dat ze bijvoorbeeld de huur niet gaan betalen. Dit soort mensen zijn leep genoeg om te zorgen dat ze zelf geen geld hebben. Is er dan geen waarborgfonds waar mensen een beroep op kunnen doen, was de volgende vraag van, Manuela. Nee helaas, dat is er niet.

Check achtergrond

Grote vraag is natuurlijk: hoe kan je dit voorkomen? Als je met iemand zaken gaat doen, raad ik je aan om referenties op te vragen. En als die er niet zijn, zorg dan dat je die persoon laat natrekken. Ga niet zomaar met iemand in zee, maar check zijn achtergrond. Dat kan een hoop ellende schelen.

Olav Wagenaar, woordvoerder DAS

Wil je een verzekering aanvragen? Kijk dan op onze site

Wil je geen rechtsbijstandverzekering afsluiten en je krijgt toch een probleem? Kijk dan op Flexx van DAS.