Privacywet: vier dingen die je als consument moet weten

privacywet

privacywetVorig jaar ging een nieuwe Europese privacywet in. In Nederland is deze wet bekend onder de naam Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je hebt als consument nieuwe privacy rechten en je bestaande rechten worden sterker. Daarnaast hebben organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen. De nadruk ligt op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden en zorgvuldig met je gegevens omgaan.

Vier belangrijke rechten onder de nieuwe privacywet

Als consument heb je vier belangrijke rechten.

  1. Inzien, wijzigen en beperken van gegevens

Je kunt met het recht van inzage achterhalen of en welke persoonsgegevens van jou worden verwerkt door een kopie hiervan aan te vragen bij de organisatie die de gegevens verwerkt.

  1. Vergeten te worden

Je kunt een organisatie vragen om jouw gegevens te verwijderen. In sommige gevallen moet een organisatie daaraan voldoen. In andere gevallen moet zij een goede afweging maken. Soms is het wettelijk noodzakelijk om gegevens over iemand te verwerken en kunnen organisaties om die reden niet voldoen aan een dergelijk verzoek.

  1. Gegevens over te dragen

Je hebt het recht om jouw gegevens mee te nemen naar een andere partij. Organisaties moeten je daarin faciliteren.

  1. Het recht op informatie

Je hebt het recht te weten wie de organisatie is, waarom zij jouw gegevens verwerkt en hoe ze daarmee omgaat. Organisaties moeten je informeren daarover. Dat kan bijvoorbeeld met een privacy statement. Deze kun je vaak vinden op de website van een organisatie.

Deze rechten heb je niet alleen bij Europese bedrijven en organisaties. Ook grote Amerikaanse bedrijven zoals Google en Facebook moeten zich binnen Europa aan de regels houden.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Wij hebben verschillende documenten voor je, zoals een verzoek om verwijderen van beeldmateriaal of een verzoek om inzage.

Carolien Lasonder, Adviesdeskcoördinator – senior Jurist bij DAS

Dit blog is eerder geplaatst in mei 2018 en bijgewerkt op 24 mei 2019. 

Reacties (10)

  • E.S. |

    Geld de nieuwe privacywet ook voor de overheid? Ik merk nog steeds dat particuliere verhuurders ’n huishoud verklaring bij de belastingdienst kunnen opvragen, dit om de huurverhoging vast te kunnen stellen. Deze wordt dan ook gegeven door de belastingdienst zonder dat deze dienst toestemming van de huurder vraagt. Volgens mij is dit ook schending van de privacywet.

    • DAS |

      Ja de privacywetgeving geldt ook voor de overheid. In de wet kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt. Voor de huishoudverklaring geldt zo’n uitzondering. https://bit.ly/2n5D4SO

  • M. |

    Goedenavond is dit ook geldig voor al die datingsites die gebruikt worden voor niets wetende dames die geronseld worden door filmpjes en foto’s naakt of gedeeltelijk naakt wel te verstaan!

    • DAS |

      Beste M,
      Het is ons niet helemaal duidelijk wat de vraag precies is. Maar als je bedoelt of een datingsite zomaar mensen op hun site mag zetten, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven, dan is het antwoord nee.
      Met vriendelijke groet, Mr. Olav Wagenaar

  • s |

    een telefoon gesprek is opgenomen, zonder dat je dit wist, en wordt nadien via de sociale media verspreid zonder toestemming mag dit zomaar

    • Olav Wagenaar |

      Beste S,
      Een gesprek opnemen en vervolgens openbaar maken, waardoor degene die heeft gebeld herleidbaar is, is niet toegestaan. Uit de vraag kan ik niet afleiden of dit een voorval is waar je zelf bij betrokken bent. Als dat zo is dan raad ik je aan dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
      Hartelijke groet Olav Wagenaar

  • G.G. |

    Er zijn nog talloze sites die je verplichten akkoord te gaan met ALLE cookies (incl. marketing- en social media cookies) voor je toegang krijgt. Een voorbeeld is de Persgroep (AD, Volkskrant, Trouw etc.). Volgens mij is dit niet toegestaan, maar kennelijk wordt er niets tegen gedaan. Kan je als consument hier nog iets tegen doen of gaat de Autoriteit Persoonsgegevens hier nog wat aan doen?

    • Carolien Lasonder |

      Beste G.G.,
      Er zijn nog talloze sites die je verplichten akkoord te gaan met ALLE cookies (incl. marketing- en social media cookies) voor je toegang krijgt. Een voorbeeld is de Persgroep (AD, Volkskrant, Trouw etc.). Volgens mij is dit niet toegestaan, maar kennelijk wordt er niets tegen gedaan. Kan je als consument hier nog iets tegen doen of gaat de Autoriteit Persoonsgegevens hier nog wat aan doen? Ik herken deze situatie (en frustratie). U kunt hierover een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Al zij hierover veel klachten krijgen is de kans groter dat dit prioriteit krijgt.

      De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hier zelf het volgende over (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/gebruik-uw-privacyrechten/recht-op-inzage🙂
      Ga met uw vragen of klachten altijd eerst naar de organisatie zelf. U kunt het beste contact opnemen met de functionaris gegevensbescherming (FG), als de organisatie die heeft. De contactgegevens van de FG horen op de website van de organisatie te staan.Heeft u een klacht en komt u er samen met de organisatie niet uit? Dan kunt u een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

      Met vriendelijke groet, Carolien Lasonder

  • T.H. |

    De 4 rechten die wij als consument hebben is totaal niet werkbaar. Als voorbeeld: Ik heb een Sanoma-account ivm. de site Goeie Vraag.nl. Ik wilde gebruik maken van mijn recht van inzage maar dat wilden zij alleen geven als ik eerst een kopie van mijn ID zou sturen. Ja en dat ben ik natuurlijk niet van plan want dan weten zij ?l mijn gegevens en trouwens een kopie van mijn ID sturen is zinloos omdat die gegevens niet bij hen bekend zijn omdat ik een nickname gebruik en niet mijn werkelijke naam dus er valt niets te checken voor hun.

    • Carolien Lasonder |

      Beste T.H.,
      Deze situatie komt vaker voor. De verantwoordelijke (in dit geval Sanoma, begrijp ik) wil zeker weten dat degene die inzage vraagt daadwerkelijk degene is over zie zijn gegevens verstrekken. Verantwoordelijken bepalen zelf hoe zij deze identiteit controleren. Mijn advies is contact met Sanoma op te nemen en uit te leggen dat een kopie in deze situatie geen controle mogelijkheid geeft en te vragen om een alternatieve wijze van controle of daarvoor zelf een voorstel te doen. Al houd ik er rekening mee dat Sanoma vast houdt aan haar eigen procedure. In dat geval kunt een een klacht indienen bij Sanoma zelf en als dat niet helpt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

      De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hier zelf het volgende over (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/gebruik-uw-privacyrechten/recht-op-inzage🙂
      Ga met uw vragen of klachten altijd eerst naar de organisatie zelf. U kunt het beste contact opnemen met de functionaris gegevensbescherming (FG), als de organisatie die heeft. De contactgegevens van de FG horen op de website van de organisatie te staan.Heeft u een klacht en komt u er samen met de organisatie niet uit? Dan kunt u een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

      Met vriendelijke groet, Carolien Lasonder

Reageren

Plaats hieronder uw reactie op dit bericht. Reacties worden eerst door DAS goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen.