Privacywet: vier dingen die je als consument moet weten

privacywet

privacywetVorig jaar ging een nieuwe Europese privacywet in. In Nederland is deze wet bekend onder de naam Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je hebt als consument nieuwe privacy rechten en je bestaande rechten worden sterker. Daarnaast hebben organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen. De nadruk ligt op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden en zorgvuldig met je gegevens omgaan.

Vier belangrijke rechten onder de nieuwe privacywet

Als consument heb je vier belangrijke rechten.

 1. Inzien, wijzigen en beperken van gegevens

Je kunt met het recht van inzage achterhalen of en welke persoonsgegevens van jou worden verwerkt door een kopie hiervan aan te vragen bij de organisatie die de gegevens verwerkt.

 1. Vergeten te worden

Je kunt een organisatie vragen om jouw gegevens te verwijderen. In sommige gevallen moet een organisatie daaraan voldoen. In andere gevallen moet zij een goede afweging maken. Soms is het wettelijk noodzakelijk om gegevens over iemand te verwerken en kunnen organisaties om die reden niet voldoen aan een dergelijk verzoek.

 1. Gegevens over te dragen

Je hebt het recht om jouw gegevens mee te nemen naar een andere partij. Organisaties moeten je daarin faciliteren.

 1. Het recht op informatie

Je hebt het recht te weten wie de organisatie is, waarom zij jouw gegevens verwerkt en hoe ze daarmee omgaat. Organisaties moeten je informeren daarover. Dat kan bijvoorbeeld met een privacy statement. Deze kun je vaak vinden op de website van een organisatie.

Deze rechten heb je niet alleen bij Europese bedrijven en organisaties. Ook grote Amerikaanse bedrijven zoals Google en Facebook moeten zich binnen Europa aan de regels houden.

Carolien Lasonder, Adviesdeskcoördinator – senior Jurist bij DAS

Dit blog is eerder geplaatst in mei 2018 en bijgewerkt op 24 mei 2019. 

Reacties (4)

 • E.S. |

  Geld de nieuwe privacywet ook voor de overheid? Ik merk nog steeds dat particuliere verhuurders ’n huishoud verklaring bij de belastingdienst kunnen opvragen, dit om de huurverhoging vast te kunnen stellen. Deze wordt dan ook gegeven door de belastingdienst zonder dat deze dienst toestemming van de huurder vraagt. Volgens mij is dit ook schending van de privacywet.

  • DAS |

   Ja de privacywetgeving geldt ook voor de overheid. In de wet kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt. Voor de huishoudverklaring geldt zo’n uitzondering. https://bit.ly/2n5D4SO

 • M. |

  Goedenavond is dit ook geldig voor al die datingsites die gebruikt worden voor niets wetende dames die geronseld worden door filmpjes en foto’s naakt of gedeeltelijk naakt wel te verstaan!

  • DAS |

   Beste M,
   Het is ons niet helemaal duidelijk wat de vraag precies is. Maar als je bedoelt of een datingsite zomaar mensen op hun site mag zetten, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven, dan is het antwoord nee.
   Met vriendelijke groet, Mr. Olav Wagenaar

Reageren

Plaats hieronder uw reactie op dit bericht. Reacties worden eerst door DAS goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen.