No Cure, No Pay bij incasso: wij leggen het uit

Door
DAS
ontslag op staande voet

‘Maar kost het mij dan echt niets?’, hoor ik enigszins verbaasd en toch ook met een beetje scepsis in de stem zeggen aan de andere kant van de lijn. Een verhuurder die meerdere winkelpanden verhuurt, legde mij even daarvoor zijn probleem uit, dat hij heeft met een van zijn huurders. Die heeft namelijk al drie maanden de huur niet betaald. De huurder had de eerste termijn keurig betaald, maar daarna niet meer.

Duidelijk zijn

En zo heb ik vele ondernemers aan de lijn met die specifieke vraag. Ik kan me ook wel voorstellen dat ze bang zijn voor een addertje onder het gras. Daarom leg ik ondernemers altijd uit hoe het werkt. Ik vind het belangrijk om duidelijk te zijn zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Vaak voelt het voor de ondernemer al onzeker of hij zijn geld nog krijgt en daarnaast willen ze meestal niet dat de relatie met hun niet betalende debiteur op scherp wordt gezet.

Buitengerechtelijk incassotraject

Om op de vraag terug te komen: het indienen van een vordering kan inderdaad kosteloos, maar dat geldt alleen voor het buitengerechtelijke incasso traject, dus niet als er een gerechtelijke procedure gevoerd moet worden, en als de debiteur gevestigd of woonachtig is in Nederland. Met een gerechtelijk traject zijn immers proceskosten verbonden.

Geen verhaal

We kunnen het buitengerechtelijke incassotraject kosteloos doen omdat we de onbetaalde factuur inclusief eventuele rente innen bij de debiteur. Daar brengen we ook de incassokosten in rekening. Lukt het de volledige vordering te incasseren inclusief incassokosten, dan betalen we de hoofdsom plus de rente uit. En ja, ik hoor je denken: wat als de debiteur niet kan betalen? Mocht je vordering niet worden geïncasseerd omdat de debiteur geen verhaal biedt, dan brengen we geen kosten in rekening.

Gerechtelijke procedure noodzakelijk

Als de debiteur de vordering betwist of blijft verzuimen te betalen, dan is er een gerechtelijke procedure noodzakelijk. Om in te schatten of dat zinvol is, kan er een verhaalsonderzoek gedaan worden. We doen dan onderzoek naar de financiële situatie van de debiteur. Dan doen we overigens altijd in overleg. Blijkt uit het onderzoek dat de vordering juridisch en financieel haalbaar is? Dan kunnen we uiteraard ook de gerechtelijke procedure starten en informeren we je over de kosten.

Wanneer wel kosten

Toch kan het zijn dat je in sommige gevallen wel kosten moet betalen. De buitengerechtelijke incassokosten worden in beginsel verhaald op de debiteur. Deze kunnen echter in rekening worden gebracht in de volgende drie gevallen:
– als je de incasso-opdracht intrekt
– als je alsnog zelf een regeling treft met de debiteur
– als je de vordering zelf incasseert en de debiteur de incassokosten niet betaalt

De incassokosten worden berekend conform de wettelijke staffel buitengerechtelijke incassokosten. Ik vind het altijd belangrijk om het goed uit te leggen, zodat je als ondernemer niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Jasmijn de Nijs, OndernemersDesk

Spelregels weten van No Cure, No Pay?