Onderuit geskied op wintersport: wie is aansprakelijk?

wintersport

wintersportTijdens mijn laatste skivakantie ben ik een behoorlijk aantal meters naar beneden gerold. Ik dacht alleen maar ‘als ik mijn benen maar niet breek’. Die hingen in de lucht. Met skies eraan. Heel onhandig. Ik kwam uiteindelijk recht tegenover de koffietent tot stilstand. Gelukkig ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Omstanders stonden verschrikt om mij heen. Ik stak mijn duim op in de lucht. Ze lachten.

Maar wat als het minder goed afloopt en je breekt wel je been doordat een andere wintersporter je iets te fanatiek naar beneden helpt? Met andere woorden: je keihard onderuit skiet. Ik leg een aantal vragen voor aan mijn collega Mariska Wisman, senior jurist Zorg en Letsel.

AIs een andere wintersporter je onderuit skiet en je loopt letsel op daardoor, is diegene daarvoor dan aansprakelijk?

Mariska: Dat kan zeker. Op de piste gelden regels, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie), een soort verkeersregels op de piste. Als een wintersporter zich niet houdt aan die regels en jij daardoor letsel oploopt, is hij of zij zeker aansprakelijk te stellen.

Waar moet je rekening mee houden?

Mariska: De regels van de FIS zijn dus erg belangrijk. Daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol bij de schuldvraag. Te denken valt aan de weersomstandigheden, de ervarenheid van de skiërs, etcetera. Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet dragen van een skihelm je als slachtoffer duur kan komen te staan.

Hoe kun je het beste handelen?

Mariska: Zorg voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en heel belangrijk: van mogelijke getuigen. Maak beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk bijvoorbeeld komt de Alpinpolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat je letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.

Welke schade kun je claimen?

Mariska: Voor het opgelopen letsel kun je smartengeld claimen. Verder is het mogelijk om je materiële schade te vorderen. Daarbij kun je denken aan een kapotte bril of beschadigde ski’s, maar ook aan letselgerelateerde schade zoals eigen bijdragen in de ziektekosten, reiskosten voor doktersbezoek of schade door arbeidsongeschiktheid. Belangrijk is ook hier weer dat de verhaalsmogelijkheden erg afhangen van het toepasselijke recht.

Er gelden dus regels op de piste maar zo heeft ieder land ook nog zijn eigen regels. Bereid je goed voor en geniet vooral van je wintersportvakantie. Mocht je slachtoffer worden van een ongeval, wat ik niet hoop, dan vind je op onze site een stappenplan.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Direct hulp nodig van een letselschadejurist? Dat kan, ook als je niet verzekerd bent. Kijk op onze site voor meer informatie.