Onderuit door gladde hotelvloer

Door
DAS

Buschauffeur *René liep het hotel binnen in Parijs om zijn Nederlandse passagiers op te halen. Meteen bij het binnenlopen kwam hij ten val. De vloer bleek net gedweild en was spekglad. René kwam wat ongelukkig terecht en brak zijn pols. Voor een buschauffeur vrij onhandig. Hij kon daardoor zijn beroep tijdelijk niet uitoefenen. Heel vervelend voor hem.

Verlies van arbeidsvermogen

René meldde zijn zaak bij mij. Zijn letselschade moest ik vergoed zien te krijgen van het Franse hotel. Ik wendde mij tot de Franse verzekeringsmaatschappij van het hotel. Ik vroeg niet alleen om vergoeding van de medische kosten, maar ook een vergoeding voor het verlies van arbeidsvermogen en smartengeld.

Smartengeld

In Frankrijk bieden ze een compensatie voor het aantal dagen ongemak dat je hebt door het opgelopen letsel. Zo bepalen zij de hoogte van het smartengeld. In Nederland gaat dat anders. Daar kijken we naar de aard en ernst van het letsel. Ik heb in dit geval te maken met Frans recht dus moet het smartengeld vastgesteld worden op de Franse manier. René ondervindt nog steeds last van de gevolgen van zijn val en is nog niet uitbehandeld. Daarom kan de hoogte van het smartengeld nog niet worden vastgesteld. Het bedrag aan smartengeld zou iets hoger kunnen uitpakken dan volgens de Nederlandse methode. Dat zou dan een gelukje bij een ongeluk zijn voor René.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

*naam is gefingeerd

Wil je meer weten over medische kosten in het buitenland? Kijk dan op onze site.