Ongeval op de piste: waar heb je recht op?

Au! Daar lig ik. Mijn benen in de knoop. Ik denk alleen maar ‘als ik mijn benen maar niet breek’. Die hangen in de lucht. Met skies eraan. Heel onhandig. Ik val zo een 25 meter naar beneden op de piste. Uiteindelijk beland ik recht tegenover de koffietent. Gelukkig ben ik ongedeerd en kan ik, met wat hulp van anderen, weer overeind komen. Maar wat als het minder goed afloopt en je breekt wel je been doordat een medewintersporter je iets te fanatiek naar beneden helpt? Ik leg een aantal vragen voor aan mijn collega Mariska Wisman, senior jurist Zorg en Letsel.

Vragen

Is een medewintersporter aansprakelijk als je onderuit geskied wordt en daardoor letsel oploopt?

Mariska: Dat kan zeker. Op de piste gelden regels, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie), een soort verkeersregels op de piste. Als je medewintersporter zich niet houdt aan die regels en jij daardoor letsel oploopt, is hij of zij zeker aansprakelijk te stellen.

Waar moet je rekening mee houden?

Mariska: De regels van de FIS zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol. Te denken valt aan de weersomstandigheden en ervaring van de skiërs. Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet-dragen van een ski-helm je als slachtoffer duur kan komen te staan.

Hoe kun je het beste handelen?

Mariska: Zorg voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en heel belangrijk: van mogelijke getuigen. Maak beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk bijvoorbeeld komt de Alpinpolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat je letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.

Welke schade kun je claimen?

Mariska: Voor het opgelopen letsel kun je smartengeld claimen. Verder is het mogelijk om je materiële schade te vorderen. Daarbij kun je denken aan een kapotte bril of beschadigde ski’s, maar ook aan letsel gerelateerde schade zoals eigen bijdragen in de ziektekosten, reiskosten voor doktersbezoek of schade door arbeidsongeschiktheid. Ook hier geldt: de schade die voor vergoeding in aanmerking komt, hangt af van het recht in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

Mocht je na een afdaling op je buik met spoed moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, neem dan direct contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Uiteraard hoop ik dat je zonder brokken kunt genieten van je wintersport.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Aan welke regels moet je je houden op de piste? Op onze site staan de pisteregels op een rij.