Opa wil testament aanpassen voor zijn jonge vriendin

Het schijnt in de mode te zijn, het aangaan van een relatie met een veel jongere of oudere partner. Daar waar er vroeger nog schande werd gesproken over Hugh Hefner en zijn dozijn dertigjarige blondines, is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en zijn de woorden cougar en milf zelfs ingeburgerd in de Nederlandse taal. Liefde kent tenslotte geen leeftijd en iedereen moet vooral doen wat hij zelf wil.

Testament aanpassen

Problematischer wordt het als een van de partners niet meer zo goed kan bepalen wat hij eigenlijk wil. De straalverliefde en kwetsbare opa die zijn testament aanpast in het voordeel van zijn veel jongere blonde schoonheid lijkt een filmscenario te zijn, maar in de praktijk komt het vaker voor dan je denkt. Zo ook bij opa Harrie en zijn zoon Frank.

Vriendin regelt financiële zaken

Trots vertelt opa Harrie op zijn 79ste verjaardag aan zijn zoon dat hij zeer gelukkig is en dat zijn jongere vriendin nu alles voor hem regelt. “Zij heeft tenslotte nog alle energie mijn zoon”, zo grapt hij. Opa Harrie heeft Natascha (42) de bankpas en pincode gegeven zodat zij alle boodschappen voor hem kan doen. De financiële zaken regelt ze ook, want opa Harrie begrijpt het allemaal niet meer zo goed. Als Frank vervolgens toevallig een bankrekeningafschrift van zijn vader op de keukentafel ziet liggen, blijkt tot zijn grote schrik dat er maandelijks voor duizenden euro’s kleding wordt gekocht bij de chiquere boutiques. Door Natascha.

Onder bewind of curatele stellen

Natuurlijk wil je als kind voorkomen dat je weerloze ouder het slachtoffer wordt van een dergelijke op geld beluste partner. Al is het maar omdat het zuinig verdiende spaargeld van opa eigenlijk was bedoeld voor de studie van de kleinkinderen of ooit gedeeltelijk van oma was. Als Frank mij overstuur belt en vraagt wat hij aan de situatie kan doen, leg ik hem uit dat hij zijn vader mogelijk onder bewind of curatele kan laten stellen via de rechter. Zijn eerste reactie “ik ga mijn eigen vader toch niet letterlijk voor gek laten verklaren?”, heb ik vaker gehoord. Rustig leg ik Frank uit dat het allemaal spannender klinkt dan het feitelijk is. Er zal worden onderzocht of opa Harrie nog in staat is zijn eigen financiële en persoonlijke zaken te regelen. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, zal er een onafhankelijke persoon worden aangesteld door de rechter welke de financiële en/of persoonlijke zaken van opa Harrie voortaan zal gaan regelen. Deze zogenaamde bewindvoerder of curator zal vervolgens periodiek aan de rechter moeten verantwoorden wat er allemaal voor opa Harrie geregeld is en wat er met zijn centjes gebeurt. Op deze manier krijgt Natascha in ieder geval niet meer de kans om met opa’s pinpas de Kalverstraat leeg te kopen.

Opa Harrie heeft inmiddels een eigen bewindvoerder. Zijn kleinzoon Bart gaat binnenkort economie studeren met het geld dat opa hem recentelijk geschonken heeft.

Meer weten?
Wil jij ook meer informatie over curatele of bewind? Kijk dan op de website van de rijksoverheid of stel je vraag aan de juristen van DAS.

 

Anke Linssen, jurist