Open Huizen Dag: tips waar je op moet letten

Tips voor Open Huizen Dag

Sorry. Ik geef het toe. Ik gluur heel graag bij anderen naar binnen. Een voyeur op Funda, wel te verstaan. Niet alleen om ideetjes op te doen maar ook om een inschatting te maken van wat mijn eigen huis zal doen. Qua prijs. En ik ben volgens mij niet de enige. Want wat is er heerlijker dan even ‘kieken’ hoe anderen wonen, hoe de tuin is en je zelf alvast wanen in een nieuwe woning. Ik heb vaak de indeling al gemaakt. In mijn hoofd.  Morgen is het zover. Dan kun je in het ‘echie’ een kijkje nemen.

Tips

Het kan wel eens druk worden. Zachtjes aan krijgen mensen weer meer vertrouwen en durven de stap naar een nieuwe woning steeds meer aan. Zwarte zaterdag in de woningmarkt. Maar dan anders. Met zijn allen in de file op het tuinpad. Misschien zal het zo een vaart niet lopen maar ik hoor verdacht veel mensen die van plan zijn een rondje te maken. Ben jij van plan om huizen te bezichtigen morgen? Dan geef ik je graag wat tips.

  1. Maak eerst een lijst van de woningen die je wilt bekijken. Kijk daarvoor op de verzamelsites, zoals Funda.nl of huislijn.nl. Kijk jij op Funda? Scroll dan ook even naar de laatste pagina’s. Daar vind je het aanbod van niet NVM-makelaars. Hoewel de Open Huizen Dag een initiatief van de NVM is, zijn er ook verkopers, die niet via een NVM-makelaar hun huis verkopen en ook hun woning open stellen die dag.
  2. Houd in gedachte dat de Open Huizen Dag een kijkdag is. De makelaar is niet aanwezig. Je wordt ontvangen door de verkoper. Meestal moet je jouw gegevens achter laten, zodat de makelaar dan nog contact met je kan opnemen. Heb je geen interesse? Dan hoef je jouw gegevens niet achter te laten. Deze gegevens mogen overigens alleen gebruikt worden om je nog een keer te benaderen over de woning die jij hebt bekeken. Zonder jouw  uitdrukkelijke toestemming mogen deze niet in een (mail)bestand worden opgenomen.
  3. Ben je echt  geïnteresseerd in de woning? Maak dan een afspraak om de woning nog eens rustig goed te bekijken. Neem eventueel een makelaar of bouwkundige mee. Doe ook onderzoek naar de buurt. Let bijvoorbeeld op de plaats van de bomen. Nemen ze bijvoorbeeld veel licht weg? Denk ook na hoe dat eventueel in het voorjaar is als de bomen vol bladeren zitten. Dat kan schelen.
  4. En als laatste tip: maak een paar aantekeningen van zaken die opvielen. En vergeet niet het recept van de appeltaart te vragen. Mocht het zijn dat je niet voor het huis maar wel voor de appeltaart gezwicht bent.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie