Open Huizen Dag: voorkom dat je eindigt met een luchtkasteel

Zaterdag is het weer Open Huizen Dag. Dé kans om onaangekondigd binnen te wandelen bij huizen die jij graag wilt zien. En dan kan het zomaar gebeuren dat je het droomhuis tegenkomt dat je dolgraag wilt hebben. Vijf tips om je met beide benen op de grond te houden.

1.    Werk aan je onderzoeksplicht

Tijdens de Open Huizen Dag doen de bewoners van het huis zelf de deur voor je open. Dus niet de makelaar. Dat lijkt een ongemakkelijke situatie. Maar het voordeel is dat de eigenaren de woning en de buurt als geen ander kennen. Dus grijp je kans: vraag alles wat je wilt weten.

Als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je de staat van de woning moet onderzoeken. Vaak is daar tijdens het Open Huis onvoldoende tijd voor. Maak dan een vervolg afspraak en neem een bouwkundige mee. De  eigenaar doet er natuurlijk aalles aan om zijn huis aan te prijzen. Maar hij mag geen belangrijke informatie achterhouden. De verkoper heeft namelijk een mededelingsplicht. Dat betekent dat hij je moet informeren over alle eigenschappen en gebreken van het huis die bij hem bekend zijn.

2.    Laat je niet gek maken

Een Open Huis kan heel druk zijn. Laat je er niet door opjagen. Natuurlijk moet je toeslaan als je een huis graag wilt hebben. Maar neem geen ondoordachte beslissingen. Bewaar je rust en neem weloverwogen een beslissing. En bedenk: niet alle andere bezoekers zijn er om het huis direct te kopen. Laat je ook niet verleiden tot een bod als je nog niet overtuigd bent van het huis. Ook al zijn er andere kapers op de kust. Want zodra de verkoper op je bod reageert zijn jullie in onderhandeling. Doe je echt een bod? Houd het realistisch en blijf bij je eigen maximum. Koop nooit een huis  zonder een financieringsvoorbehoud.

3.    Houd je droom realistisch

Heeft het huis potentie, maar moet er nog een hoop aan gebeuren? Check dan even of je al je plannen kan uitvoeren. Op ruimtelijkplannen.nl vind je de bouw- en gebruiksregels van een buurt. En via omgevingsloket.nl achterhaal je eenvoudig of je voor bepaalde verbouwplannen een vergunning nodig hebt. Kijk ook naar het bestemmingsplan en check of er in de nabije toekomst geen veranderingen plaatsvinden in de omgeving zoals verkeerssituaties en bouwplannen.

4.    Ken de regels van het bieden

Ga je in onderhandeling, dan is het belangrijk dat je de regels kent. Wist je bijvoorbeeld dat de verkoper de vraagprijs mag verhogen wanneer jij direct de vraagprijs biedt? En ook goed om te weten: een makelaar mag niet met meerdere partijen op hetzelfde moment onderhandelen, maar de eigenaar die zijn huis zelf verkoopt mag dat wel.

5.    Zon maakt alles mooi wat somber is

De weersverwachting voor komende zaterdag is goed. Een eigen huis een plek onder de zon. Denk aan deze woorden en bedenk hoe je je zal voelen als de zon niet door de ramen schijnt. Is het dan nog steeds het huis dat jij en je gezin past?

Christa Verploeg, senior jurist en MfN-registermediator

Meer weten over het kopen van een woning? Download onze gratis informatiegids. 

Wil je informatie over wat er in een koopcontract moet staan? Kijk dan op Flexx van DAS.