Paspoortfraude: regels voor het kopiëren van een identiteitsbewijs

‘Mag ik even een kopietje maken van uw paspoort?’ De baliemedewerkster bij het hotel kijkt je vriendelijk glimlachend aan. Misschien op het eerste gezicht een onschuldige vraag. Veel mensen zullen dan ook zonder enige twijfel hun paspoort, rijbewijs of ID-kaart geven. In de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn maar bedenk je wel dat je in grote problemen kan komen. Criminelen gebruiken steeds vaker identiteiten van anderen om bijvoorbeeld een huis te huren of producten aan te schaffen.

Regels

Wat zijn nu de regels voor het kopiëren van een identiteitsbewijs en wanneer ben je verplicht om een kopie te laten maken en wanneer niet? Een werkgever is bijvoorbeeld op grond van de wet verplicht een kopie van het identiteitsbewijs in zijn administratie te hebben. Financiële instellingen mogen op grond van de wet ook vragen om een kopie van het identiteitsbewijs.

Burgerservicenummer en foto

Maar wat nu met vragen van autoverhuurbedrijven, hoteliers, telecom- en internetaanbieders? Autoverhuurbedrijven mogen aan jou een kopie van het identiteitsbewijs vragen. Hoteliers zijn het in sommige gevallen zelfs strafrechtelijk verplicht. In beide gevallen is echter niet vereist dat op een kopie van het identiteitsbewijs het burgerservicenummer en pasfoto te zien zijn. Telecom- en internetaanbieders hebben geen recht op een kopie van een identiteitsbewijs. Je hoeft ze dus geen kopie te geven als ze je daarom vragen.

Tip

Ik raad je aan om op vakantie bij een hotel enkel het nummer van jouw paspoort te geven of zelf een kopie van je identiteitsbewijs te maken waarop jouw burgerservicenummer en pasfoto niet zichtbaar zijn. Neem deze mee als je op vakantie gaat. Dan kun je die kopie afgeven bij de balie als de medewerkster er vriendelijk glimlachend om vraagt.

Dennis Heemstra, jurist contractueel recht

Tips over afgeven paspoort vind je op onze site.

Problemen op vakantie en wil je direct hulp? Kijk dan op Flexx van DAS