Pesten: wat kan leraar doen als hij ongewenst online staat?

Een leraar die ongewenst op YouTube belandt. Niet alleen worden leerlingen door andere leerlingen gepest, maar ook leraren zijn soms het slachtoffer van pesten. Echt, ik heb vroeger ook de stropdas van mijn leraar Engels in de koffie gesopt, maar in deze digitale tijd, zijn er hele andere vormen van pesten. Dat kan 24/7 doorgaan en zichtbaar zijn. Kun je bijvoorbeeld als leraar iets doen als je tijdens je les gefilmd wordt en online gaat?

Redelijk belang

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De leraar kan zich er eigenlijk alleen tegen verzetten als hij daarbij een ‘redelijk belang’ heeft. Dat belang kan te maken hebben met de bescherming van zijn privacy. Als de leraar in het filmpje voor schut wordt gezet of belachelijk gemaakt wordt en er worden kwetsende of denigrerende opmerkingen gemaakt, dan kan het zijn dat het schadelijk is voor zijn imago. Hij kan dan eisen dat de beelden van het internet verdwijnen. Bepalend is daarbij niet wat de bedoeling van de leerling was, maar of het zo opgevat kan worden. Daarentegen zal een filmpje waarin een leraar Nederlands iets op het bord schrijft met een spelfout, niet direct aanleiding geven om het filmpje te laten verwijderen.

Onderwijsinstelling

Onderwijsinstellingen moeten als goed werkgever waken over het welzijn van haar werknemers. Daar valt veiligheid op de werkvloer onder, maar ook een pestvrije werkomgeving. Als er door de onderwijsinstellingen te weinig wordt gedaan om pesten te voorkomen, kan de leraar eisen dat zij maatregelen nemen.

Kortom, een leraar kan verwijdering van een video eisen als zijn of haar eer en goede naam is geschaad. Een schadevergoeding kan gevraagd worden als er aantoonbaar schade is geleden door de leraar door de video.

Mireille Detrixhe, medewerker communicatie

Lees ook ons blog ‘Help! Mijn kind wordt gepest. Wat nu?’