Phishing: weet met wie je zaken doet!

Hang op, klik weg, bel uw bank. Wie kent het spotje niet waarin je in een soort zelfverdedigingscursus leert hoe je geen slachtoffer wordt van phishing. Het klinkt ook zo logisch, maar helaas gaan criminelen steeds uitgekookter te werk.

Zo kreeg een klant van mij, de heer De Vries, een onbeduidend mailtje, waar hij op klikte. Niet veel later werd hij gebeld door criminelen die zich voordeden als zijn bank. Ze wilden even wat verifiëren. Ze hadden al zijn gegevens en hij hoefde alleen maar even een controle getal door te geven. De Vries had wel een beetje argwaan, maar omdat je met het gevraagde controlegetal geen betaling kan doen via internetbankieren, heeft hij het toch doorgegeven. Nog geen 10 minuten later werd hij weer gebeld door zijn bank, ditmaal de echte. Er was ruim 18.000 euro van zijn rekening afgeschreven en de bank vond het een ongebruikelijke transactie.

Te goeder trouw

De heer De Vries keek op zijn rekening en zag dat het bedrag inderdaad was afgeschreven. Direct heeft hij de zaak bij mij gemeld. Na het leggen van conservatoir beslag op de rekening waarnaar het geld was overgemaakt, bleek dat de ontvanger van het bedrag, de heer Poelstra, te goeder trouw was. Wat bleek? De heer Poelstra had een Rolex via Marktplaats aangeboden. De criminelen hadden een bod gedaan op de Rolex, wat door de heer Poelstra was geaccepteerd. Gelijk is het overeengekomen bedrag van de rekening van de heer De Vries overgemaakt op de rekening van de heer Poelstra en diezelfde dag stond er iemand aan de deur van de heer Poelstra om de Rolex op te halen. Hij checkte zijn rekening en inderdaad, het bedrag was bijgeschreven en de Rolex werd netjes overhandigd.

Risicosfeer

Ik ben namens mijn klant naar de rechter gegaan om zijn geld terug te halen. In dit geval was de rechter van mening dat de schade in de risicosfeer van de heer De Vries viel. De betaling kon namelijk plaatsvinden omdat de heer De Vries telefonisch gegevens had doorgegeven. Dat hij zelf de betaling niet had gedaan, tastte in dit geval niet het gerechtvaardigd vertrouwen van de heer Poelstra aan, dat door de koper was betaald. Het is echter denkbaar dat feiten en omstandigheden met zich meebrengen dat uiteindelijk de risicosfeer verschuift en je als verkoper moet weten met wie je zaken doet. Verkoop je iets kostbaars via Marktplaats, zorg er dan voor dat je in ieder geval weet aan wie je iets hebt verkocht. Daarnaast is het natuurlijk uitermate belangrijk dat je nimmer iets van bankgegevens deelt met een derde of op vage e-mailberichten klikt.

*namen zijn gefingeerd

* dit blog is gepubliceerd op The post online