Pokémon Go: juridische vragen op een rij

Virtuele figuurtjes vangen. Over de hele wereld zijn mensen in de ban van het spel Pokémon Go. Zo ook de vriend van mijn stiefdochter. ‘Over een half uur komt er op 50 meter hier vandaan een Pokémon uit een ei’, hoor ik hem enthousiast roepen. De verschillende nieuwssites staan bol van de Pokémonrage. Het leidt zelfs tot gevaarlijke of ongewenste situaties. Zo liepen er al actieve Pokémonzoekers op het spoor en werden ze in een sauna, politiebureau en een ziekenhuis gespot. Maar wat als het tot ongelukken leidt? Hoe zit het met privacy die geschonden wordt? Wat als je te laat komt op je werk omdat je onderweg nog zoekende was naar een virtueel monstertje? Zomaar een paar vragen die me te binnen schieten. Ik zet de antwoorden voor je op een rij

Wat kun je doen als iemand op je terrein komt of zelfs in je tuin?

Eigen terrein van iemand betreden die daar niets te zoeken heeft is huisvredebreuk. Zeker wanneer er geen redelijke uitleg is waarom je je op dat terrein begeeft. Een postbode die de brieven komt bezorgen heeft een goed verhaal, de meeste andere mensen niet.

Kan een ziekenhuis je de toegang ontzeggen als je niet op bezoek komt?

Het klinkt een beetje als een “verboden voor onbevoegden”. De meeste ziekenhuizen hebben huisregels opgesteld. Hieruit blijkt dat bezoek aan het ziekenhuis toe ziet op het bezoeken van patiënten. Dat kan zijn dat je iemand bezoekt die in het ziekenhuis ligt of het bezoeken van een poli voor een artsenconsult. Bij schending van de regels kan een toegangsverbod worden opgelegd.

Wat als je privacy wordt geschonden daardoor? Kun je dan schade vorderen?

Schade vorderen kan uiteraard, maar alleen als er sprake is van een onrechtmatige daad. Het betreden van het terrein van iemand anders zonder toestemming is een onrechtmatige gedraging. De vraag is wel of daardoor schade wordt geleden. Meestal is dat niet het geval, tenzij bijvoorbeeld de plantjes kapot getrapt worden. Het enkele gevoel van onbehagen is geen grond voor schadevergoeding.

Kun je aansprakelijk zijn als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt al zoekende naar een Pokémon?

Er zijn al langzaam rijdende Pokémonzoekers gesignaleerd die tot meldingen bij de politie hebben geleid. Veroorzaak jij een verkeersongeval omdat je tijdens het zoeken naar virtuele figuurtjes een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kan het zomaar zijn dat je de schade moet vergoeden. Dat zal per geval bekeken moeten worden. Het lijkt me verstandig om op het verkeer te blijven letten. Of je nu loopt, fietst of rijdt.

Heeft het consequenties als je te laat op je werk komt omdat je op zoek was naar een Pokémon?

Ik hoorde dat mensen tijdens hun pauze op jacht gaan naar de virtuele beestjes. Als je meerdere keren te laat van je pauze terugkomt of te laat op je werk, kan je dat een waarschuwing opleveren. Bij herhaling, na daarvoor gewaarschuwd te zijn, kan dat zelfs leiden tot ernstige maatregelen, waaronder ontslag.

Kan de maker van het spel aansprakelijk gehouden worden voor schade of letsel die mensen door het spel te spelen oplopen?

Dat lijkt me een lastige. Je kunt de maker van het spel moeilijk verantwoordelijk houden voor schade die een speler lijdt doordat hij of zij met de mobiel in de hand de gracht in stapt of onder een bus komt.

Blijf dus vooral opletten. Dat zal ik ook nog tegen het vriendje van mijn stiefdochter zeggen. Dat hij moet blijven opletten waar hij loopt als hij een paar haltes eerder de bus uit stapt om onderweg naar huis nog virtuele beestjes op te kunnen sporen.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

 

 

Reacties (1)

  • Rob de Graaf |

    Ik vindt het zeer onpasselijk dat pokemon go op een begraafplaats in Haarlem! Het is geen pretpark hele groepen staan voor het hek ze klimmen zelfs over het hek heen na sluitingstijd dit is een rustplaats voor de doden toch…