Reclame-uitingen: regels overheid vaak onbegrijpelijk

Door
DAS

Ondernemers liggen geregeld in de clinch met de gemeente over regelgeving. Het gaat vaak niet eens over verbouwingen, maar over bijvoorbeeld reclame-uitingen, zoals vlaggen met het logo aan de gevel, raamstickers of het plaatsen van een prullenbak op de stoep of een bord met handgeschreven lekkernijen van die dag voor de deur. Het kan je zomaar een conflict opleveren met de gemeente.

Bizar

Vaak weten ondernemers niet dat veel aanpassingen die ze aan en om hun pand doen, moeten voldoen aan de welstandseisen van de gemeente. Dat geldt dus niet alleen voor verbouwingen, maar ook voor allerlei reclame-uitingen. Ze worden allemaal beoordeeld op basis van vormgeving, materialen, kleur, afmetingen en de manier waarop ze in de omgeving passen. Maar de ene gevelreclame is de andere niet en de regels kunnen per gemeente verschillen. Sterker nog, het kan zelfs per buurt verschillen. De regels zijn dus niet altijd even duidelijk. Soms heb je te maken met onbegrijpelijke en bizarre regels.

Verwijderen

Het ophangen van bijvoorbeeld zonwering is gebonden aan regels. Een voorbeeld uit mijn praktijk is  een zaak van een ondernemer waar de zonwering volgens de gemeente 10 cm te hoog hing, terwijl het technisch gezien niet mogelijk was om de zonwering lager te plaatsen. De zonwering moest weg net als de reclame die er al tientallen jaar hangt. De reclame bleek net iets boven de eerste verdieping te zijn geplaatst en dat mag niet meer volgens de welstandsregels. De ondernemer moest het bord weghalen. Het kan dus gebeuren dat je het reclamebord van je winkel of bedrijf, dat er al 30 jaar hangt, moet verwijderen omdat de regels zijn aangepast.

Voorkomen

Wat kan je als ondernemer doen om dit te voorkomen? Allereest moet je niet zomaar een uithangbord, luifel of lichtreclame, vernieuwen. Informeer eerst bij je gemeente naar de regels die daarvoor gelden. Vaak heb je een omgevingsvergunning nodig. In dat geval moet je een officiële aanvraag indienen. Wacht met je aanpassing tot je de vergunning binnen hebt. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld omwonenden nog bezwaar kunnen maken. Krijg je toch een waarschuwingsbrief van de gemeente over uiterlijke aanpassingen die je al hebt gedaan? Laat je dan juridisch goed informeren over je mogelijkheden.

Anita Barada, jurist bestuursrecht bij DAS

Reacties (1)

  • krijnen |

    zelfs werkgelegenheid telt niet mee