Regel toestemming: alleen met je kind naar het buitenland

Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan. Mijn zoon draagt de achternaam van zijn vader. Ik heb een andere achternaam. Zijn vader en ik zijn niet meer bij elkaar. Als ik alleen met mijn zoon op vakantie wil, moet ik toestemming hebben van zijn vader. Gelukkig is dat in mijn situatie geen probleem, maar je kunt als ouder niet meer zomaar alleen met je kind op vakantie gaan. De regels zijn aangescherpt om internationale kinderontvoering tegen te gaan. Toen ik andere ouders daarover sprak, bleek dat ook zij dat niet weten of beseffen. Zou toch jammer zijn als je op het punt staat door de douane te gaan en je weer rechtsomkeert kunt maken.

Daarom vroeg ik aan mijn collega en jurist Dennis Heemstra, hoe het nu zit.

Wat moet je regelen als je alleen met je kind(eren) op vakantie wil?

Dennis: Als je jouw kind of kinderen alleen mee wil nemen op reis naar het buitenland, heb je toestemming nodig van de andere ouder als jij en je partner of ex-partner het gezamenlijk gezag hebben. Die toestemming moet je wel op papier hebben. De overheid heeft daarvoor een standaard formulier die je kunt downloaden op de site van de rijksoverheid. Beide ouders moeten het formulier invullen. En neem het natuurlijk mee als je op reis gaat.

Ik kan mij voorstellen dat ouders die in een vechtscheiding zitten misschien geen toestemming krijgen van de ex-partner. Kun je dan iets doen en zo ja wat?

Dennis: Als je geen toestemming krijgt van de andere ouder, kun je naar de rechter stappen om een vervangende toestemming te vragen. Daarvoor moet je een procedure starten en heb je een advocaat nodig. Je begrijpt dat dit enige tijd in beslag neemt. Het is dus belangrijk om de toestemming tijdig te regelen. Zo een procedure kan namelijk enkele weken in beslag nemen. Ik raad je daarom aan om eerst de toestemming te regelen en dan je vakantie te boeken.

Ook wanneer je een vriend of vriendin van je kind meeneemt op vakantie moet je toestemming hebben van zijn of haar ouders. Ga er dus niet zomaar van uit dat het wel goed komt bij de douane en regel tijdig toestemming. Ik wens je een hele fijne vakantie.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie