Rubberkorrels en gevaarlijke bouten: hoe zit het met aansprakelijkheid sportvereniging?

Door
DAS

Kankerverwekkende rubberkorrels op de kunstgrasvelden en gevaarlijke bouten in zwembaden. Nieuwsberichten die mijn aandacht trokken. En ja, ik schrok van de berichten. Terecht maken mensen zich zorgen over rubber korrels die worden gebruikt bij kunstgras. Stel dat je daar later ziek van wordt. Kun je de sportvereniging dan nog aansprakelijk stellen? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Er loopt immers nog een onderzoek of die korrelmatten schadelijk zijn. We merken vaak dat het recht er een beetje achteraan hobbelt: eerst blijkt dat iets schadelijk is en dan pas komt er regelgeving of wordt het verwijtbaar als je uiteindelijk tóch gebruik maakt van de schadelijk stof. Denk aan asbest.

Vallende geluidsbox

Beheerders van het sportcomplex zijn veelal aan te spreken, als er iets niet deugt aan hun opstal. Denk aan het dodelijk ongeval in een zwembad, waarbij een baby werd getroffen door een vallende geluidsbox. Oorzaak: rvs bouten die aangetast waren door de chloordampen. Als het sportcomplex een gebrek vertoont, dan kun je daarvoor het sportcomplex aansprakelijk stellen. Je moet dan wel twee dingen aantonen:

  1. dat het opstal een gebrek vertoont. In het geval van het zwembad ligt dat eenvoudiger dan bij de rubbermatten. Daar gaat het om de vraag: staat het vast dat die rubberen korrels een sterk verhoogd risico geven op kanker?
  2. dat jouw letsel veroorzaakt werd door dat gebrek. En dat is vaak lastig. Want hoe toon je aan dat je ziek geworden bent van die korrelmatten? Er zijn helaas meerdere oorzaken voor het krijgen van kanker. Als dat wel duidelijk wordt, dan kun je de beheerder van het sportcomplex of de producent van de korrelmatten aansprakelijk stellen.

Duwen en trekken in de glijbaan

Er zijn ook meer voorkomende en minder ernstige ongevallen op sportcomplexen. Verenigingen worden vaak aangesproken omdat ze te weinig toezicht houden. Bijvoorbeeld een kind dat haar arm breekt op de turnvereniging en er niemand naast haar stond om over de bok te helpen. Zelfde verwijt zie je bij zwembaden. Kinderen die hun arm breken door duwen en trekken in de glijbaan. Ook daar is het gebrek aan toezicht vaak het verwijt. Dan is de vraag: heeft de sportvereniging voldaan aan zijn zorgplicht? Zo niet, dan heeft zij verwijtbaar gehandeld en kan zij worden aangesproken voor het opgelopen letsel.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

Meer weten over letselschade en vergoeding? Download onze gratis informatiegids.