Schade: wie gaat dat betalen?

Schadevergoeding

Schadevergoeding

Een luide knal. Glasscherven vliegen door mijn auto. Het koppelstuk van de oplegger van een vrachtauto is dwars door de achterruit van mijn auto gekomen. Naast enorme schrik, dacht ik meteen: “Wie gaat dat betalen? Ik niet”. Gelijk flitst door mijn hoofd dat dit precies is wat ik mijn klanten vaak hoor roepen: “Ik heb schade, wie kan ik daarvoor aansprakelijk stellen?”

Vroeger ieder zijn eigen schade

Wat is er gebeurd met het aloude juridische uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade draagt? Toen ik net met mijn praktijk begon, werd dit principe bijna klakkeloos gevolgd. Iedereen betaalde zijn deel van de schade. Ik wees mijn klanten er toen nog op dat dit vele uitzonderingen kent. Die uitzonderingen zijn inmiddels standaard geworden, terwijl het juridische uitgangspunt “iedereen betaalt zijn eigen schade” nog steeds geldt. Waarom is dit veranderd?

Internet of everything

Eén van de oorzaken waarom dit veranderd is, is ongetwijfeld het internet. Alles is daar te vinden. We kunnen zelfs onze eigen diagnoses stellen voor de kwalen waaraan we lijden. Het gebeurt regelmatig dat cliënten mij haarfijn weten te vertellen wie ik aansprakelijk kan stellen voor hun schade. Dat hebben ze op Google uitgezocht. Daar zit ik dan met mijn universitaire studie van 5 jaar tegenover 5 minuten googelen. Voor mij dan de uitdaging om te vertellen dat het toch anders kan zijn dan op internet te lezen is.

Elke situatie is anders

De rechtspraak heeft daar een mooie term voor: de omstandigheden van het geval. Elke situatie is anders, de omstandigheden zijn nooit hetzelfde. Iedere gebeurtenis heeft haar eigen juridische kwalificatie en kan leiden tot andere juridische uitkomsten. Heb je via internet uitgeplozen wie je aansprakelijk kan stellen voor jouw schade? Check dan eerst nog bij een jurist of de uitkomst juridisch houdbaar is.

Gered door verzekering

En de achterruit van mijn auto, wie moet de nieuwe ruit betalen? Ik zoek het uit op internet en vraag in mijn kennissen kring want men er van vindt. Volgens al deze meningen is de eigenaar van de oplegger aansprakelijk. Maar is dat wel zo? Het was donker en ik had haast en lette niet goed op. Dan is het nog maar de vraag of de eigenaar echt wel aansprakelijk is. Als jurist besef ik me dat maar al te goed.  Gelukkig hoef ik daar niet over na te denken. Mijn autoverzekering vergoedt in dit geval mijn schade.