Schadevergoeding bij letsel: vaker dan je denkt

vergoeding bij letsel

vergoeding bij letsel‘Slachtoffers van geweldsmisdrijven vragen lang niet altijd een schadevergoeding aan’ lees ik op BNR. Eén op de vijf maakt slechts aanspraak op schadevergoeding. Dat is weinig, vind ik. Slachtoffers denken vaak dat er ‘niets te halen’ valt als ze uiteindelijk volledig herstellen. Dat geldt niet alleen voor slachtoffers van een geweldsmisdrijf, maar ook voor slachtoffers van bijvoorbeeld een ongeval.

Volledig herstel

Je hebt ook recht op een schadevergoeding als je volledig herstelt nadat je letsel hebt opgelopen door toedoen van iemand anders. Ik merk vaak dat slachtoffers denken dat ze geen recht hebben op schadevergoeding als er geen blijvende letselschade is. Maar niets is minder waar. Je hebt vaak meer recht op schadevergoedingen dan je denkt. Bijvoorbeeld smartengeld, kosten van huishoudelijke hulp, reiskosten naar het ziekenhuis of een vergoeding van niet gewerkte uren.

Laat het er dus niet zomaar bij zitten en vraag advies aan als je twijfelt over je mogelijkheden.

Marska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

Wil je meer weten over het vorderen van letselschade? Kijk dan op onze site. Ook kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.

Reacties (3)

 • PB |

  Zo zie je maar dat het belangrijk is om je rechten te kennen. Ik denk dat het voornamelijk belangrijk is dan men leert dat, ook na je herstel de gemiste arbeidsdagen het tijdelijk niet kunnen uitoefenen van je werk en de psychische schade, redenen zijn om een schadevergoeding te krijgen.

 • L.S. |

  Hoi
  Ik heb jaren geleden als leerling gastvrouw gewerkt en ben toen van een trap gevallen op mijn rug. Sindsdien altijd last van rugpijn en slik 6 paracetamol codeine per dag. Hier is verder nooit iets mee gedaan, de werkgever gaf toen aan dat het mijn eigen schuld was en ik beter had moeten uitkijken maar ik was toen nog heel jong. Nu zoveel jaar verder baal ik ontzettend, omdat ik voor mijn leven zo’n last hiervan heb en ook de pijnen die ik steeds heb en niet meer weggaan!Kan ik hier nog iets aan doen? Mijn ouders hebben hier verder nooit iets mee gedaan en ik was een jaar of 16 als ik alles geweten had toen was ik zeker er mee verder gegaan het is gewoon een bedrijfsongeval geweest omdat het een gevaarlijke keldertrap was en ik zware kratten moest tillen.

  • Mariska Wisman |

   Beste L,

   Dank voor uw reactie. Wat een vervelend verhaal. In situaties als deze geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Dat betekent dat als men een werkgever wil aanspreken voor de geleden schade, dat binnen een periode van 5 jaar na het ongeval zal moeten gebeuren. In uw geval was u minderjarig toen het ongeval plaatsvond. Dan gaat de verjaringsermijn pas in op het moment dat u meerderjarig werd. Indien dat dus minder dan 5 jaar geleden is, kunt u overwegen om alsnog juridische stappen te ondernemen. Meer informatie vindt u in dat geval op onze site: https://www.das.nl/letsel-en-schade/ongeval-op-de-werkvloer. Ik wens u veel sterkte.

   Met vriendelijke groet, Mariska Wisman