Scheiden: beloof elkaar als ouder met respect te behandelen

‘Ik verklaar hierbij dat ik je met respect en op eerbiedige wijze blijf behandelen, in goede en kwade dagen. Ik zal het belang van de kinderen voorop stellen en alles doen wat in mijn macht ligt om ze een zorgeloze jeugd te bezorgen. Ik verklaar dat ik opvoedkundige beslissingen zal overleggen’.

Getekend, je ex en collega ouder.

Waarom ook niet. Waarom zou je wel een huwelijksbelofte doen en geen scheidingsbelofte? Veel ouders belanden in een vechtscheiding. De scheidingsbelofte kan helpen om beide partners in te laten zien dat het belangrijk is om op een waardige manier het huwelijk te beëindigen of uit elkaar te gaan. Helemaal als er kinderen betrokken zijn, blijf je samen verantwoordelijk als collega ouder. Daar kun en mag je niet voor weglopen, vind ik.

Andere beleving

Vaak wil een van de twee huwelijkspartners niet meer verder met het huwelijk, terwijl de ander nog niet zover is om de huwelijksbelofte te beëindigen. Dan vertrekt de een naar een nieuw, en in zijn of haar ogen beter leven, en de ander blijft verdrietig en vaak wanhopig achter. De vertrekkende partner kan zich vaak maar moeilijk inleven in wat het voor de achterblijver betekent. En andersom kan de achterblijvende partner zich niet indenken hoe iemand zoiets kan doen. De beleving van beide ouders is vaak heel anders. Een wereld van verschil.

Drie elementen

Het is voor kinderen van groot belang dat een huwelijk op een waardige manier wordt beëindigd, maar ook voor de ouders zelf. Ouders moeten een goede basis leggen voor een overgang van partner naar ex-partner en naar collega ouder. Door daar een belofte over af te leggen waarin ouders beloven dat ze elkaar respecteren en dat ze ervoor kiezen om op een goede manier met duidelijke afspraken uit elkaar te gaan. Het draait om hun relatie ná de scheiding. Een persoonlijke scheidingsbelofte bestaat uit drie elementen: de belofte naar de toekomst, een persoonlijke noot en een uiting van respect naar elkaar en naar de kinderen. Ik denk dat zo een scheidingsbelofte kan helpen ouders bewust te laten worden van het belang en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.

Mireille Detrixhe, medewerker communicatie

Wil je hulp bij je scheiding?